Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Tradiţia spune că de pe masa de Paşte nu pot lipsi ouăle roşii, drobul sau carnea de miel. Dar ce te faci când mielul costă cât jumătate din salariul minim pe economie?! Fie îţi pui pofta-n cui, fie cumperi două–trei kilograme de carne, cât să-ţi ajungă pentru ciorbă şi friptură. Cu siguranţă, aşa gândesc mulţi reşiţeni cu venituri modeste, salariaţi sau pensionari.

Anul acesta, în pieţele reşiţene, ciobanii vând carcasa de miel cu 25 de lei kilogramul, iar cea de ied cu 29 de lei, pe motiv că nu conţine colesterol şi e mult mai sănătoasă pentru cei care o consumă. Dacă stai de vorbă cu crescătorii de animale, le dai dreptate. În schimb, dacă te uiţi în portofelul unui pensionar sau a unui amărât de salariat, care abia-şi drămuieşte leafa de la avans la plată, faci front comun cu cei din urmă.

„Din moment ce litrul de ulei costă 7 lei, noi cum să cerem mai puţin de 25 de lei pe kilogram, că doar o dată pe an se caută mielul. Şi atât e puţin. Trebuia să-l vindem cu 30 de lei, că şi noi avem familii de întreţinut şi cheltuieli cu animalele“, se justifică Lenuţa Micu, care are acasă, la Soceni, aproximativ 200 de oi. Vecinul ei, Doru Crăciun, este gata să negocieze cu clienţii. „Mai lăsăm un leu la kilogram, că suntem şi noi oameni, dar să ştiţi că iarna a fost lungă, nutreţul s-a scumpit anul acesta, iar cu oaia ai de lucru atât iarna, cât şi vara“, spune ciobanul.

În ciuda preţului piperat, crescătorii de animale nu duc lipsă de cumpărători, iar vânzările merg bine. De marţi, de când s-au deschis punctele de sacrificare în cele două pieţe, Reşiţa Sud şi Nord,

s-au vândut peste 500 de miei, iar acesta este numai începutul. Aglomeraţie mare va fi astăzi şi mâine, când gospodinele vor cumpăra toate cele necesare pentru prepararea bucatelor tradiţionale de sărbători.

Roxana Bălan Nafiru