Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Vântul din zonă atrage dezvoltatorii de parcuri eoliene. Aceștia vor moderniza și drumurile, pe care le va folosi toată lumea!

Scriem asta deoarece, pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP), descoperim documente referitoare la două PUZ-uri, denumite „Potoc 1” respectiv „Potoc 3”. Acestea vizează amplasarea de parcuri eoliene în extravilanul mai multor comune din zonă. Concret, Potoc 1 se va întinde pe 50 de hectare în extravilanul comunelor Răcășdia, Ciuchici și Ciclova Română, în timp ce Potoc 3 va acoperi 126,4 hectare în extravilanul comunelor Răcășdia, Ciuchici, Berliște, Naidăș și Vrani.

Conform documentelor amintite, beneficiarii sunt două companii din București, proiectantul fiind din Constanța. Din aceeași sursă aflăm și că cei care vor „planta” morile de vânt vor moderniza drumurile și vor construi unele noi în interiorul parcelelor, acolo unde va fi nevoie de acces facil la morile de vânt, drumuri pe care le va putea folosi toată lumea. Mai trebuie spus că turbinele vor avea puterea maximă de 10 MW fiecare, vor aduce bani la bugetele locale, vor genera locuri de muncă și energie din surse regenerabile și nu vor afecta sănătatea oamenilor. Din discuțiile cu primarii comunelor în cauză, deducem însă că mai e mult până când vântul va pune în mișcare elicele turbinelor.

Morile de vânt vor fi ridicate pe terenuri private. Deocamdată, ele așteaptă între Mediu și DSP. Discutând cu primarii, am înțeles că, la Mediu, procedura e de durată. Motiv pentru care, cel puțin în cazul UAT-urilor cu ai căror primari am discutat, acesta este stadiul actual al viitoarelor investiții în… vânt. Primarul din Ciuchici, Ion Orbulescu, ne-a declarat că a discutat acum două săptămâni cu reprezentantul dezvoltatorului interesat să dea banii pe vânt. Se pare că acesta așteaptă avizul final de la Mediu, după care va ajunge la faza de autorizare. „Sunt mai multe companii interesate însă, după noua reglementare, trebuie să se țină cont de PUZ-ul dezvoltatorului care și-a arătat interesul primul. Adică primul venit, primul servit. În planul urbanistic general, pe care îl facem acum și suntem în faza de avizare, vor figura și parcurile eoliene după PUZ-urile care sunt făcute”, aflăm de la primarul Orbulescu. Din aceeași sursă, reținem că turbinele vor fi amplasate pe terenuri private, pe care dezvoltatorul le-a cumpărat ori le-a luat în concesiune de la cetățeni, suprafața vizând doar zona din jurul turbinei. De asemenea, drumurile agricole care merg spre turbine sunt intabulate de primărie și, când vor fi ridicate morile de vânt, vor fi modernizate de dezvoltator și vor fi folosite de toată lumea.

Și la Răcășdia, „vânătorii” de vânt s-au arătat interesați de terenurile localnicilor. Aceștia au solicitat certificat de urbanism pentru amplasarea turbinelor în extravilan. „Certificatul de urbanism îl va da Consiliul Județean, întrucât noi nu avem acest serviciu. Noi doar ne dăm avizul, tot la solicitarea Consiliului Județean”, aflăm de la primarul Mirco Lechici.

„Vânătorii” au solicitat certificat de urbanism și de la Sasca Montană, primăria eliberând acest document cu ceva timp în urmă. Din declarația primarului Ion Poplicean reținem că și investiția în vântul de aici se află deocamdată tot pe masa celor de la Mediu, iar cele 11 turbine care vor fi ridicate în zonă vor fi amplasate tot pe terenuri private. Procedura însă nu e deloc simplă, cum nici să te lupți cu morile de vânt nu e ușor…

JCS-Ionel Ivașcu