Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Aproape 200.000 de lei vor fi investiți printr-un proiect al guvernului în trei cabinete. Este vorba despre cabinetele medicilor Daniel și Ileana Popovici, Maria Covianici și Marinela Călin, care funcționează în incinta fostei policlinici cu plată de pe Al. Lalelelor. nr. 1!

Concret, cabinetele medicilor de familie pot accesa fonduri din PNRR pentru modernizarea și dotarea cu aparatură medicală. Obiective pentru care medicii Daniel și Ileana Popovici au accesat 73.000 de lei, dr. Maria Covianici a accesat 74.000 de lei, iar dr. Marinela Călin aproape 55.000 de lei. Proiectele lor au fost desemnate câștigătoare, contractele sunt deja semnate, urmând ca, în curând, să demareze procedura de achiziție și lucrările de renovare, termenul de implementare fiind 1 martie 2024.

La nivel național, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au întocmit o listă cu aproximativ 12.000 de unități medicale, medicii de pe acea listă putând depune proiecte. Prin PNRR se pot primi aproximativ 15.000 de euro pentru modernizarea cabinetelor, fiind disponibilă și o listă cu aparatură medicală estimată la 45.000 de euro din care fiecare medic a bifat ce are nevoie.

Dr. Daniel Popovici și-a arătat bucuria dată de faptul că au fost acceptate proiectele celor trei medici care funcționează în clădirea veche din 1964. „Noi am renovat-o cu fonduri proprii atât cât am putut și așteptăm să finalizăm acest proiect. Eu și soția mea suntem în pragul pensionării, dar e important ce vom face pentru cine va veni după noi. Momentan am un ecograf suficient de performant și un EKG pe care le-am achiziționat din fonduri proprii. Dar ecograful este din 2006, iar EKG-ul din 2008. Încă se poate lucra pe ele, dar rezoluția imaginii nu mai este ca la început.”, am aflat de la dr. Popovici.

Dr. Maria Covianici apreciază linia de finanțare ca pe un sprijin real pentru a-și moderniza și dota cabinetul pentru care a solicitat un spirometru, un pulsoximetru, un glucometru și un ecograf portabil. Dr. Marinela Călin a solicitat aparate EKG și ecograf portabil, un spirometru, un monitor pentru tensiunea arterială și un frigider care îi vor fi foarte utile pentru cei 2.500 de pacienți aflați pe lista sa.
Banii pentru renovare vor veni prin Ministerul Sănătății, iar aparatura va fi achiziționată direct de minister.

Apelul de finanțare are două linii, I11a și I11b. Cele trei cabinete au depus proiecte pe linia I11b, alături de alte nouă cabinete medicale din județ. Această linie este închisă în prezent, însă linia I11a este încă deschisă, fiind adresată cabinetelor de medicină de familie din zonele de favorizate.

JCS-Ionel Ivașcu