DALBOŞEŢ – În fiecare an, crescătorii de oi din Caraş-Severin, ce-i drept tot mai puţini, ajută cu mândrie o tradiţie să străbată vremurile!
În această perioadă, în toate zonele judeţului oamenii îşi duc oile la stână, le măsoară laptele şi, în funcţie de cât lapte au muls de la acestea, ştiu câtă brânză pot lua. Este un obicei ce dăinuie de ani de zile, o tradiţie care uneşte oameni şi ne reîntoarce la ceea ce contează. La lucrurile simple şi bucuria ce o stârnesc.
În Valea Almăjului, la Dalboşeţ, cei care au oi le-au dus la stâna de la Poiana Uscatului. În ziua măsuratului, în timpul în care oile sunt la păşune, oamenii gătesc ciorba de miel, o reţetă ale cărei secrete nu le ştiu mulţi, transmisă din generaţie în generaţie. La prânz, oile sunt mulse, iar laptele se măsoară cu un instrument special din lemn: bârcul, iar unităţile de măsură sunt găleţile şi ochele. Cine are cele mai multe găleţi şi oche este baciul stânei şi el va lua primul brânza.
Anul acesta, la Poiana Uscatului, la măsurătoare, a fost prezent şi primarul comunei Dalboşeţ, Florin Curiţa. Toţi stăpânii de oi, cum li se spune în Almăj, vor urca toată vara la stână atunci când „le vine rândul“ să ia brânza. Se aşterne masa, se binecuvântează bucatele şi toată lumea se roagă pentru sănătatea stăpânilor şi animalelor. Un astfel de obicei, ce uneşte oameni şi suflete, este o dovadă vie a faptului că tradiţiile curate străbat timpul şi ne arată nouă, celor pierduţi în modernism, cât de frumoasă este viaţa în simplitatea ei.
JCS-Nina Curiţa