REȘIȚA – În acest an, Reşiţa găzduieşte manifestările prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la începutul deportării germanilor în fosta Uniune Sovietică, acestea fiind organizate de Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin.
Seria manifestărilor a început încă de luni, 20 ianuarie 2020, la liceele şi colegiile reşiţene desfăşurându-se mai multe activităţi împreună cu elevii. Au avut loc proiecţii de filme documentare, manifestările fiind interactive, pentru o mai bună cunoaştere de către elevi a evenimentelor petrecute în 1945. Aproximativ 70.000 de etnici germani din România, din care 10.000 din Caraş-Severin au fost deportaţi atunci în fosta URSS pentru reconstrucţia statului sovietic. E vorba de bărbaţi cu vârste cuprinse între 17 şi 45 de ani şi femei care aveau între 18 şi 30 de ani, apţi de muncă, recrutaţi de pe întreg teritoriul României: Transilvania, Banat, Satu Mare, Crișana, Bucovina, București și Dobrogea. Aceştia au fost luaţi cu forţa din casele lor şi au fost duşi în zona Doneţk (Ucraina), şi în Munţii Ural, transportaţi în vagoane pentru animale. Aproximativ 8.000 de etnici germani şi-au pierdut viaţa acolo, însă mulţi au reuşit să se întoarcă în Ajunul Crăciunului în 1949 la familiile lor, după cinci ani de muncă grea în minele sau în fabricile sovietice.
An de an, cei care s-au întors acasă se întâlnesc în luna ianuarie pentru a-i comemora pe cei care nu au supravieţuit condiţiilor vitrege din fosta URSS, dar tot an de an, se mai stinge câte un coleg de suferinţă, astfel că, din cei care încă încă se mai află în viaţă, din cei deportaţi din Banatul Montan ori s-au născut în perioada deportării, au mai rămas doar 18 persoane, iar în Reşiţa doar nouă persoane.
Manifestările vor culmina în zilele de 24 şi 25 ianuarie, după cum a precizat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Iosef Ţigla: „Anul trecut s-a hotărât ca anul acesta manifestările pe plan naţional să se organizeze la Reşiţa. Asta pentru că s-a ţinut cont că la Reşiţa s-a construit, în Parcul Cărăşana, primul monument mare dedicat deportării germanilor în fosta URSS. Pentru a doua oară se organizează o astfel de manifestare, pe plan naţional, aici, la Reşiţa, prima fiind în urmă cu 15 ani, când s-au comemorat 60 de ani. Noi am organizat, începând de luni, mai multe manifestări în şcolile reşiţene, prin care am adus tematica deportării mai aproape de generaţia tânără. Azi, mâine, nu vor mai fi în viaţă cei deportaţi, de aceea rămâne ca tânăra generaţie să ştie ce s-a întâmplat în ianuarie 1945, pentru ca astfel de evenimente tragice din viaţa României să nu se mai repete niciodată. Cele mai importante manifestări vor avea loc în 24 şi 25 ianuarie, iar punctul culminant va fi sâmbătă, 25 ianuarie, când va avea loc o liturghie ecumenică, cu participarea a doi episcopi, respectiv romano-catolic şi evanghelic şi reprezentanţilor confesiunilor creştine din Reşiţa“.
Vor fi invitaţi de seamă, atât din ţară cât şi de peste hotare: Timişoara, Sibiu, Suceava, Satu Mare, Bucureşti, Germania, Luxemburg, Serbia, Ucraina, Polonia. În program au fost incluse prelegeri, lansări de carte, expoziţii foto-documentare şi de artă plastică. Vineri, 24 ianuarie, de la ora 12.00, la Muzeul Banatului Montan vor fi venisate mai multe expoziţii, iar de la ora 12.45, se vor prezenta apariţii editoriale dedicate deportării în fosta URSS. Şedinţa comemorativă în limba germană este programată de la ora 16.30, la Centrul German, urmată de prelegeri, atât în limba germană, cât şi în limba română. Liturghia ecumenică va avea loc la Biserica Romano-Catolică Maria Zăpezii, sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 10.30, iar comemorarea la monumentul din Parcul Cărăşana va fi de la ora 12.00.
JCS-Alexandra Gorghiu