Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Actualizarea limitelor teritoriilor administrative se face fie prin bună înțelegere, fie pe cale justiției!

Cu toate că despre neînțelegerile dintre vecini privind terenurile aflate în proprietate se vorbește mai des, acestea nu sunt apanajul exclusiv al persoanelor fizice. Au și UAT-urile problemele lor, iar pentru rezolvarea acestora nu de puține ori ajung și ele în instanță, procedurile judiciare blocându-le, până la soluționare, alte activități.

În 2010 a fost demarat proiectul RELUAT (Registrul Electronic al Limitelor Unităților Administrativ-Teritoriale), în a cărui bază de date au fost introduse delimitările geografice ale UAT-urilor, pentru prima dată de când există Legea 2/1968, care descrie forma de organizare teritorială, dar nu include și referiri la delimitarea dintre UAT-uri. „Aceste limite administrative au fost obținute printr-o georeferențiere a planurilor 1:50.000 ale UAT-urilor, cu un grad de eroare destul de ridicat. Există foarte multe cazuri în care evidența de carte funciară veche este pe un UAT ca istoric, ca impunere la primărie, dar fizic, terenul sau grupul respectiv de terenuri se află pe UAT-ul învecinat.“, a explicat în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, șeful Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Rusalin Mureșan.

Limitele UAT-urilor sunt identificate, marcate, rectificate ori actualizate de către o comisie de delimitare, numită prin ordin al prefectului, iar operațiunile propriu-zise se efectuează exclusiv pe baza măsurătorilor în teren. Cazuri care au necesitat rectificarea/actualizarea limitelor administrative au fost cele ale UAT-urilor învecinate Bănia – Bozovici, Prigor – Eftimie Murgu, Armeniș – Slatina Timiș, Caransebeș – Buchin, Păltiniș – Caransebeș, Șopotu Nou – Cărbunari, Gârnic – Moldova Nouă sau Dalboșeț – Bănia. Au existat, evident, și situații la scară la mai mare, care au avut ca obiect actualizarea limitelor județului nostru în raport cu județul Hunedoara (Rusca Montană – Lunca Cernii) sau cu județul Mehedinți (Topleț – Orșova, Ilovița – Cireșu).

„Mai avem niște restanțe în județ, limitele dintre Cornereva – Mehadia, Teregova – Văliug și Teregova – Brebu Nou. E bine însă că am clarificat, la începutul anului, situația dintre Rusca Montană și Lunca Cernii, când am modificat limita administrativă inclusiv a județului. Era foarte important și stresant fiindcă era vorba de un proiect, al drumului despre care se vorbește. Era blocat proiectul fiindcă o parte din teren era pe raza județului Hunedoara, dar în proprietatea noastră, și invers.“, a intervenit prefectul Ioan Dragomir.

Proiectul în cauză este cel de „Modernizare DJ 684 – Legătură cu județul Hunedoara la DJ 687 D“ și vizează refacerea unui tronson de drum, cu aspect forestier, de circa 6,2 km. Reamintim că pentru realizarea acestui proiect, ajuns acum la etapa de emitere a acordului de mediu, Consiliul Județean a aprobat recent o finanțare de 50,34 mil. lei, fără TVA.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu