Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Inspecţiile întreprinse în primul trimestru al acestui an în pădurile proprietate privată din judeţ au semnalizat o tendinţă de creştere a infracţiunilor la regimul silvic, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„A scăzut numărul de contravenţii, dar a crescut cel al infracţiunilor, de la începutul anului fiind constatate 24 de astfel de încălcări ale legii (dintre care una pentru folosirea ilegală a ciocanului de marcat), ceea ce este destul de mult. Contravenţiile aplicate de noi pentru neasigurarea contractelor de administrare, o veche problemă, au fost nouă, în valoare totală de 19.500 de lei, din care s-a încasat, până acum, 1.500 de lei. Nu se pune problema neîncasării amenzilor, pentru că regimul silvic este destul de ferm, iar cele contestate în instanţă, de obicei le câştigăm. Noul Cod silvic, aflat în pregătire, va înăspri pedepsele, putându-se ajunge şi la pedeapsa cu închisoarea“, a precizat Romel Buzescu, şeful ITRSV Caraş-Severin.

Sunt considerate infracţiuni tăierile de arbori ce depăşesc de cinci ori valoarea preţului mediu, fiind depistate atât primării, cât şi persoane fizice care au comis astfel de fapte. „Avem în plan controale în zonele Iablaniţa, Bozovici, la solicitarea primăriilor cu suprafeţe împădurite mai mari. Am explicat primarilor necesitatea încheierii contractelor de pază şi majoritatea au înţeles. La Brebu este în cercetare un dosar penal cu un furt de 3.000 de metri cubi de material lemnos, iar cineva va trebui să plătească. De la începutul anului, valoarea tăierilor ilegale constatate de noi a ajuns la 56.000 de lei. Din păcate, au existat cazuri cu complicitatea sau din neglijenţa personalului silvic, şi astfel au fost desfăcute două contracte de muncă, trei contracte au fost suspendate şi s-au aplicat 11 penalizări, în valoare de 2.277 de lei“, a mai amintit Romel Buzescu.

Flavius Rotariu