Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Asta este concluzia halucinantă a unui vot negativ dat de opoziția din Consiliul Județean modernizării drumurilor și dezvoltării din zona Borlova-Muntele Mic, stațiune turistică de interes național, de teamă ca nu cumva civilizarea drumurilor forestiere pentru turism să pună piedici exploatărilor de masă lemnoasă din pădurile zonei!

Ciulinii vor fi, probabil, singurii care se vor mai dezvolta pe margini de drum forestier, în zona Borlova-Muntele Mic, pentru că deocamdată la nivel de județ se preferă ca respectivul drum să fie dedicat exploatărilor forestiere, nicidecum turismului. Nu zicem că le-o fi teamă de vreo poză verificabilă în SUMAL 2 și nici că în pădurile de acolo s-ar fura ca-n codru, dar un lucru e tot mai clar: politicul din Caraș-Severin are o repulsie totală pentru dezvoltarea turismului de acolo. Lucru confirmat nu o dată în Consiliul Județean, iar în cazul drumului forestier din zona Borlova-Muntele Mic, chiar de două ori. Din această cauză, a fost de-a dreptul imposibilă trecerea tronsonului în administrarea județului, lucru care ar fi permis investiții în infrastructura rutieră atât de necesară unui turism civilizat.

Ulterior primului caz, când proiectul a fost respins prin votul opoziției, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, concluziona dezamăgit: „Gașca PSD din Consiliul Județean face tot ce poate pentru a submina orice șansă de a schimba în bine lucrurile din județ! În ședința de CJ din 27 aprilie, am avut exercițiul unei lupte stupide între PSD-iști și aliații lor și ceilalți 15 consilieri liberali care doresc o schimbare în bine a județului. (…) O simplă modificare solicitată de Ministerul Mediului a unei hotărâri de CJ ce transferă către Consiliul Județean drumul forestier ce leagă localitatea turistică Poiana Mărului de DJ 608 și cea mai înaltă zonă muntoasă din județ, aprobată deja acum doi ani. O simplă hotărâre ce ne-ar fi oferit pârghiile necesare pentru a putea investi în aceste tronsoane de drum. Din partea PSD-PRO România, domnul Bona a preluat inițiativa, secondat de «specialistul» Crina. Amândoi cu argumente de doi lei, doar pentru a bloca o inițiativă ce ar fi oferit o șansă de dezvoltare comunelor și orașelor de pe Valea Bistrei. De fapt, și a Caransebeșului și Turnului Ruieni. Concluzia care se naște după spectacolul penibil făcut de domnul Bona și partenerii lui în ședința de CJ e una singură. Dacă dorim dezvoltare și bani mulți atrași din fonduri europene, precum și proiecte de investiții duse la capăt, deci alte condiții la spital, e nevoie de soluția de la Municipiul Reșița. Cât mai puțini PSD-iști în viitorul Consiliu Județean!“

Romeo Dunca a explicat opoziției faptul că preluarea în administrare și asfaltarea drumului înseamnă condiții mai bune, care nu vor împiedica exploatările forestiere. La încheierea votului, față de atitudinea „opoziției de trei lulele“, șeful județului a exclamat scurt: „Rușine!“

Băile Herculane și zona Borlova-Muntele Mic sunt singurele stațiuni de interes național pe care le are județul. Iar interesul pentru o infrastructură rutieră civilizată este unul evident. Fapt ce justifică a doua încercare pentru respectivul drum forestier, făcută miercuri dimineață (3 mai), cu prilejul unei ședințe extraordinare de consiliu județean. 15 din cei 31 de consilieri au absentat, lucru care a permis derularea ședinței, însă știrbită de cel mai important proiect, pentru care ar fi fost necesar votul a 21 de consilieri județeni. În bloc, a absentat opoziția, singurele reprezentante ale acesteia prezente la ședință fiind Gabriela Stuparu și Nicoleta Toader, ambele PSD. Președintele CJ s-a văzut nevoit să retragă proiectul de pe ordinea de zi. Dar poate a treia oară va fi cu noroc pentru interesul județului și dezvoltarea turismului.

JCS-A.M.