Jurnal arădean: Cum ai ajuns să studiezi în Spania?
Ariadna Mihăicuţa: Acum un an am vazut pe coridoarele facultăţii un afiş despre ce înseamnă această bursă Erasmus şi toate informaţiile legate despre procurarea ei. M-am decis, sprijinită de părinţii mei să încerc şi eu să plec să studiez un an în străinătate şi din diversele „destinaţii” am ales Spania deoarece începusem să învăţ limba spaniolă la o şcoală particulară din Timişoara şi m-am gândit că mi-ar fi mult mai uşor să studiez într-o limbă pe care cât de cât o cunosc. A urmat apoi întocmirea dosarului, care presupune completarea mai multor formulare, acte şi un certificat de limbă pe care l-am dat la facultate cu una din profesoarele de limba spaniolă de la Universitatea de Vest din Timişoara. Apoi a trebuit să merg la un interviu şi, în funcţie de media anilor precedenţi de facultate şi nota din certificatul de limbă străină, m-au acceptat să studiez în Spania, mai exact în Zaragoza.
Jurnal arădean: Ce înseamnă, pe scurt, o bursă Erasmus?
A. M.: Erasmus Mundus este un program de cooperare şi mobilitate universitară, care îşi propune să promoveze învăţământul superior european şi comunicarea interculturală la nivel mondial.
Programul oferă sprijin pentru crearea unor cursuri de master de calitate, care să mărească vizibilitatea şi atractivitatea învăţământului superior european. El oferă, de asemenea, burse finanţate de Uniunea Europeana cetăţenilor din ţările terţe care participă la aceste cursuri de master, precum şi cetăţenilor europeni care studiază în ţări terţe. Erasmus Mundus se bazează pe succesul programului Erasmus (cunoscut mai ales prin bursele de mobilitate oferite studenţilor). De programul european au beneficiat 1,5 milioane de studenţi din 31 de ţări europene, iar destinaţiile sale cele mai populare sunt Franţa şi Spania.
Jurnal arădean: Cum e învăţământul superior in Spania ?
A.M.: Profesorii sunt mult mai apropiaţi de studenţi şi mai interesaţi de problemele acestora. Sunt mult mai dornici în a-i ajuta şi a le explica materia de câte ori este nevoie pentru a o întelege şi de aceea oferă ore particulare în cadrul universităţii (studenţii care au nelămuriri în legatură cu temele ce se studiază în clasă pot merge şi întreba). Se pune mult accentul pe evaluarea continuă a studentului pentru a-i facilita examenul din sesiune şi a-i mări nota sau chiar la unele materii se cer proiecte care ţin locul examenelor şi înlătură stresul studentului din perioada de sesiune în care ar avea mai multe examene într-un timp foarte scurt. De asemenea oferă multe activitaţi extraşcolare, cum ar fi sportul, oferindu-le atât abonamente la piscină, sală şi diverse terenuri de fotbal, baschet, tenis, etc. Alt domeniu ar fi cel cultural în care oferă cursuri de teatru, muzică, dans, fotografiat, pictură, etc. care fac viaţa studentului mult mai interesantă şi mai atrăgătoare. Un lucru la fel de interesant sunt diferitele cursuri pe care le poţi face în acelaşi domeniu în care studiezi (dacă eşti mai interesat şi dacă vrei să aprofundezi mai tare aceste cunoştinţe poti apela la unele cursuri opţionale). Chiar şi eu am ales dintre acestea şi am materii la care sunt singura studentă iar profesorul îmi predă doar mie (şi este în avantajul meu că pot studia mai bine contabilitatea din Spania). Atât orarul cât şi programarea examenelor pe întreg anul universitar se ştie încă de la începutul anului iar orarul se poate alege în funcţie de preferinţele studentului de a studia de dimineaţa sau de după-masă, profesorii având de predat aceaşi temă de două ori într-o zi.
Jurnal arădean: Cum sunt văzuţi studenţii români?
A.M.: Din păcate la facultatea unde studiez eu suntem doar două românce şi nici nu cunosc alt român student la vreo altă facultate. Profesorii nu fac nici o diferenţiere între studenţii nativi şi cei străini examinându-i la fel şi având aceleaşi cerinţe şi aşteptări de la ei. Spaniolii nu sunt foatre interesaţi în a termina o facultate, cunosc chiar studenţi care, neîndeplinind condiţia de a avea 30 de credite pe semestru la o facultate care durează 3 ani, au ajuns să facă 5.
Jurnal arădean: Ce urmează pentru tine?
A.M.: Am de susţinut câteva examene la facultatea din Spania apoi aceasta va trimite rezultatele în ţară pentru a le recunoaşte şi, cum sunt ultimul an, în toamnă voi lucrarea de licenţă în cadrul Universităţii din Timişoara. Dupa primirea diplomei, intenţionez să mă înscriu la masterat în cadrul Universităţii din Barcelona la „Audit şi Contabilitate’”, care are o durată de un an de zile, şi să mă stabilesc acolo, începându-mi viaţa profesională în acest domeni.
Carte de vizita:
• Data şi locul naşterii: 22. 01. 1987, Arad
• Studii liceale: Colegiul Economic Arad
• Studii superioare: Universitatea de Vest Timişora, Facultatea de Ştiinte Economice, secţia Contabilitate şi Informatică de Gestiune; actual: Universitatea din Zaragoza, Facultatea de Ştiinte Economice, secţia Contabilitate şi Finante
V.F.