Taxa pe viciu, care, chipurile, ar trebui să-i facă pe români mai sănătoşi şi mai supli, tinde să devină realitate.
Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunţat că lista alimentelor considerate nesănătoase şi care ar urma să fie supuse acestei taxe ar putea fi una lungă. Ea ar urma să conţină produsele cu cantităţi foarte mari de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate şi băuturile carbogazoase.
În schimb, ar urma să scape de taxă lactatele, carnea, apa minerală şi produse precum pizza sau shaorma. Reprezentanţii patronatelor din industria alimentară consideră că această taxă ar putea duce la creşterea preţului alimentelor cu circa 20% şi la disponibilizarea a peste 36.000 de salariaţi, însă Ministerul Sănătăţii respinge aceste cifre, considerate a fi „nerealiste“.
De asemenea, reprezentanţii industriei mai susţin şi că taxa îi va îndrepta pe români către Ungaria sau Bulgaria, unde produsele sunt mai ieftine. O remarcă puţin cam târzie, având în vedere, de exemplu, câţi bănăţeni preferă să meargă, de ani buni, la cumpărături în Ungaria…