Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În ultimele zile, o acţiune intensă în mediile de socializare acuză conducerile ariilor protejate de intenţii cel puţin imorale.

Unul dintre cele mai prezente manifeste este o scrisoare emisă de către preşedintele Consiliului ştiinţific al Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului către Comisia Pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Române.

Dr. Silviu Constantin intenţionează astfel să aducă la cunoştinţă „o situație de gravitate maximă cu implicații directe în ceea ce privește viitorul ariilor naturale protejate din România. Prin noul contract de administrare între Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi RNP ‐ Romsilva (8.10.2014) s‐a stabilit ca, în termen de trei luni de la semnare, să se înainteze propuneri privind consiliile științifice ale ariilor protejate respective. Această prevedere discutabilă (pentru că nu e vorba de NOI arii protejate, ci de prelungirea unor contracte existente), a deschis calea unor «restructurări» ale consiliilor ştiințifice ale celor 16 parcuri din subordinea RNP. Concret, membrii consiliilor ştiințifice care au reușit, în ciuda presiunilor la care au fost supuși din partea RNP, Direcțiilor Silvice și (după caz) Administrațiilor parcurilor, să blocheze până acum tăierile ilegale de păduri în arii protejate, construcțiile ilegale etc., pot fi acum «epurați» după bunul plac al Directorilor ariilor protejate“, se precizează în scrisoarea amintită. De asemenea, sunt enumeraţi membrii care au fost excluşi din propunerea pentru noul consiliu şi cei cu care aceştia vor fi (cel mai probabil) înlocuiţi, înşiruindu-li-se calităţile primilor şi defectele celor din urmă. Am luat legătura cu directorul administraţiei Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului pentru a lămuri acuzele respective. Am aflat că lista cu noii membri este reală.

„Am fost obligaţi, potrivit contractului de administrare, să propunem lista cu cei 16 membri care să facă parte din consiliu. Am ales să aducem alţi membri pentru a acoperi şi alte domenii pe activităţile noastre, cu precădere pe ecosistemul forestier. Avem şi biologi reprezentanţi în consiliul ştiinţific. Alţi membri care nu s-au mai regăsit pe listă nu au ajutat la luarea unor decizii în cadrul întrunirilor. În fapt, propunerile noastre au fost înaintate Academiei spre aprobare, Ministerul Mediului a luat act şi de poziţia noastră şi de altele în cauză şi decizia se va lua la Bucureşti. Cât despre faptul că am întârziat planul de management, este normal, deoarece vorbim de situaţii delicate, trebuie să ţinem seama de strategiile de dezvoltare ale localităţilor de pe raza parcurilor, de PUZ-ul fiecăruia. Dar este cert că se va întruni consiliul consultativ pe data de 13 februarie, apoi va urma o dezbatere publică şi până în luna mai vom trece şi de această problemă“, ne-a declarat şeful parcului, Sorin Tudorescu. Scrisoarea preşedintelui (încă) în funcţie al consiliului ştiinţific al acestei arii protejate mai aminteşte: „Pentru că nu am fost de acord cu tăierile ilegale în rezervația naturală Bârzăviţa, am fost amenințați. Pentru că nu am fost de acord cu tăierile ilegale în zona de protecție ilegală Anina, am fost amenințați. Toate aceste amenințări pot fi probate. PNSCC este unul dintre puţinele parcuri care nu au încă un plan de management aprobat. Au apărut o serie de indivizi neaveniți (…). Inutil să spun, personal nu voi participa la acest joc“, se mai specifică în scrisoarea doctorului Silviu Constantin.