Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Lansată în septembrie, în cadrul vernisajulului expoziţiei permanente „Spaţiile Oravitzan“ de la Bastionul Theresia din Timişoara, cartea – catalog „ORAVITZAN – Lumina care te zideşte“ semnată de Dorina Sgaverdia a fost prezentată publicului reşiţean în cadrul unui eveniment de excepţie găzduit de Muzeul Banatului Montan din Reşiţa!

Sala de conferinţe a Muzeului Banatului Montan s-a dovedit din nou neîncăpătoare, cu prilejul lansării volumului „ORAVITZAN: Lumina care te zideşte/The Light that builds you“, semnat de Dorina Sgaverdia, apărut în acesta an la Editura Universităţii de Vest din Timişoara.

În deschiderea evenimentului a fost prezentat filmul „Oul dogmatic şi mirabila sămânţă: Silviu Oravitzan“, în regia lui Ioan Cărmăzan, o producţie a Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de film, 2023. O binevenită introducere în Universul Oravitzan, la fel cum „pornită dintr-un exerciţiu de admiraţie faţă de creaţia Maestrului, cartea este o sinteză obligatorie în acest moment fast al culturii timişorene care este inaugurarea Spaţiilor Oravitzan din Bastionul Muzeului Naţional al Banatului, proiectul cu care Fundaţia Oravitzan porneşte la drum“, aşa cum afirmă Marcel Tolcea, în prefaţă.

Au luat apoi cuvântul Dorina Sgaverdia (în calitate de autor şi moderator al evenimentului), Ada D. Cruceanu, Gheorghe Jurma, Ionel Bota, Marcel Tolcea şi Marilena Tudor (editor). Nu în ultimul rând maestrul Silviu Oravitzan care, cu modestie, a mulţumit celor prezenţi adăugând: „Nu mi se datorează nimic. Cred că, dacă e ceva de cristal în fiinţa mea, este faptul că primesc lumina şi pot s-o redau. Nu ştiu să vă spun de ce Dumnezeu, la un moment dat, când intru în atelier, îmi comandă mâna: «nu o lua la dreapta, ia-o la stânga», sau să construiesc ceea ce construiesc. Datorez foarte mult locului unde m-am născut, cerului ăstuia deasupra mea şi copilăriei mele!“ Copilărie petrecută, mai precis, la Ciclova-Montană, acolo unde s-a născut la 4 octombrie 1941, ca fiu al învăţătorilor Ecaterina şi Iosif Creţu.

Transmiţând, în finalul manifestării, un mesaj din partea regizorului Ioan Cărmăzan, consilierul judeţean Ioan Cojocariu a anunţat că va promova, în cadrul CJ, propunerea de a-i fi acordat maestrului Oravitzan titlul de cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin.

Mulţumind celor prezenţi, gazda evenimentului, managerul MBM, Livia Magina, a conchis: „Dacă maestrul Oravitzan ţese lumină, doamna Sgaverdia a ţesut în această carte cuvânt, biografie, destin, opera de o viaţă a maestrului.“

O sinteză şi un ghid, putem adăuga, care incită şi invită la vizitarea expoziţiei permanente „Spaţiile Oravitzan”, vernisată în septembrie la Timişoara, care cuprinde nu mai puţin de 80 de lucrări găzduite în opt săli ale Bastionului Theresia.

Manifestarea s-a încheiat cu sesiunea de autografe a maestrului Silviu Oravitzan şi a autoarei volumului, Dorina Sgaverdia.

JCS-Walter Fleck