Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pasiunea pentru origami i-a dat multă satisfacție lui Cristian Bernhardt, strângând totodată legătura cu familia și prietenii. Crede că fiecare om are o pasiune, pe care poate n-a descoperit-o, căreia trebuie să încerce să i se dedice, pentru că trebuie să ne facem timp și pentru noi!

Pe Cristian l-a prins și ora 3 muncind cu bucățele de hârtie, fără să-și dea seama când a trecut timpul. De oboseală nici vorbă! Dimensiunea unui obiect variază între 8 și 60 cm și poate cuprinde de la 250 la 3.000 de piese.
Rezultatul? Globulețe, vaze cu flori, oameni, animale, motociclete, camioane, obiecte cu tematică sportivă la care, în funcție de dimensiune și complexitate, Cristian poate lucra între o oră și două săptămâni. Folosește hârtie colorată pe care o taie la ghilotină în dreptunghiuri de diverse dimensiuni. Apoi realizează piesele după o tehnică pe care o putem vedea cu toții în diverse filmulețe de prezentare. După care le pune cap la cap și dă forma obiectului dorit. Aplică și aracet, chiar dacă tehnica originală din Asia nu include lipituri, ba uneori adaugă și câte-o bucată de sârmă. Totul pentru durabilitatea produsului finit care, fără asemenea întărituri, atunci când este manevrat ar risca să se facă bucăți… la propriu. Nu arată nimănui ce face decât atunci când e mulțumit de rezultatul pentru care uneori sunt necesare mai multe încercări pentru ca totul să iasă perfect.

Povestea lumii de hârtie a început acum opt ani. Fiica lui Cristian, atunci elevă în clasa a șaptea, trebuia să facă ceva mai deosebit pentru sărbătorile de iarnă. Așa s-a apucat tati să se documenteze de pe internet. A încercat, a dat și greș dar, din mâinile sale, ieșeau primele globulețe care au rămas la elevi. „Fiica mea m-a impulsionat după ce a început liceul și activitatea la «Salvați Copiii». Alături de ea, lucram modele de flori, minioni, globuri, fluturași. Voluntarii de acolo participau la diverse activități aducătoare de venituri pentru organizație, astfel lucrările noastre fiind valorificate în acest scop”, aflăm de la Cristian.

Vrând-nevrând, începea să progreseze avansând în complexitatea obiectelor realizate. L-au „ajutat” și prietenii care-i solicitau obiecte reprezentative pentru ei, în timp ce fiica sa venea mereu cu idei noi pe care cei doi le realizau împreună. Acum fata e studentă în anul II, dar nu încetează să vină cu idei în timp ce tatăl progresează pe zi ce trece.

De puțin timp a descoperit Piața Virtuală Handmade Reșița, grup pe care Iasmina Olasz l-a inițiat pe cel mai cunoscut site de socializare. Era un bun prilej pentru ca oamenii să-i vadă lucrările. „Am participat la activități ale grupului, iar reacția oamenilor a fost fantastică. Nu le venea să creadă că lucrările sunt din hârtie, iar pe copii nu-i mai dezlipeau părinții de la masa mea”, încheie Cristian. Ba chiar, în pauzele dintre spectacolele Festivalului Estrada, unii copii au reușit să „fure” ceva din îndemânarea lui. Cristian ne invită pe toți să-i vedem realizările de până acum pe pagina „Origami 3d and colours”. Pentru lumea de hârtie urmează noi provocări.

JCS-Ionel Ivașcu