CARAŞ-SEVERIN – Tot mai multe lucrări care fac obiectul unor proiecte ale diverselor UAT-uri din judeţ sunt în impas. Primăriile dau vina pe constructori, constructorii dau vina pe lipsa de personal şi pe creşterile preţului de execuţie!
Cu o asemenea stare de fapt se confruntă o serie de primării, instituţii firme. De exemplu, Primăria Oraviţa şi-a propus să reabiliteze teatrul din localitate şi Liceul Agricol, pe lângă alte obiective. Pentru teatru, lucrarea s-a scos de două ori la licitaţie, iar pentru liceu de cinci ori! Vorbim de lucrări de milioane de euro, pentru care nu se înghesuie nimeni. „Nu e un proiect uşor, va fi foarte greu să găsim firme care să facă toate acele ornamente. Valoarea contractului este de 2,3 milioane de euro. E mult de lucru, mai ales în subsol. Vom achiziționa inclusiv mobilă pentru cazino. Teatrul e de fapt un muzeu, la etaj va fi o sală cazino care va fi folosită inclusiv pentru conferinţe“, ne-a spus primarul Dumitru Ursu.
Oraviţa nu este un caz singular, astfel de situaţii fiind prezente în mai toate localităţile judeţului. Ştiţi bine de câte ori am scris şi de firmele care vin, se apucă de lucrări, apoi pleacă pentru că intră în faliment. Anina, de exemplu, este un oraş cu zeci de străzi sparte fiindcă a avut parte de vizita unei astfel de firme.
De ce sunt construcţiile în impas?
„În Caraş-Severin, de fapt în toată ţara, sunt multe proiecte şi investiţii evaluate şi scoase la licitaţie înainte de apariţia Ordonanţei 114. Constructorii au achiziţionat lucrări, apoi a venit această ordonanţă şi le-a dat peste cap pentru că au crescut costurile cu manopera, cu materialele. Ordonanţa 114 a fost lăsată şi în coadă de peşte, pentru că lăsau autorităţile şi constructorii să se înţeleagă. Însă, acolo unde nu s-au mai înţeles, şi vă dau exemplul Hidroconstrucţia-Aquacaraş, s-au reziliat contractele. Sunt şi factori decizionali fermi, care suplimentează finanţarea lucrării, dar sunt mulţi care nu se pricep şi evită să îşi creeze obligaţii. Chiar şi cu Ordonanţa 114 se poate îndeplini scopul suprem al unei lucrări, şi anume realizarea ei, dar totul depinde de beneficiarul lucrărilor. Dacă o firmă a achiziţionat o lucrare în sumă de x lei, înainte de apariţia Ordonanţei, beneficiarul lucrării ar trebui să suplimenteze finanţarea pentru costurile apărute în plus. Însă, în orice domeniu avem oameni care nu se pricep, iar când nu te pricepi nu îţi asumi nimic. Chiar eu am păţit ceva de genul. Am achiziţionat o lucrare, am şi reactualizat costurile, dar după şase luni nu am mai putut să continui“, ne-a spus consilierul judeţean Ioan Crina, care este om de afaceri şi are firmă de construcţii. Ce este de făcut? „Legea permite să creşti preţul, dar fiecare contract are o particularitate. Nu ştiu ce măsuri pot remedia greşeala unui sistem întreg“, ne-a mai spus Crina.
Cu alte cuvinte, lucrări sunt, slavă Domnului, bani la fel, dar firme de construcţii capabile să ducă lucrările la bun sfârşit… pauză. Şi se mai plâng unii că nu există oportunităţi de afaceri în Caraş-Severin. Adevărul e că prin jungla birocratică şi vraful de legi şi ordonanţe, una mai confuză decât alta, orice întreprinzător normal se lasă de meserie sau se duce să contracteze lucrări prin Africa subsahariană decât să-şi mănânce nervii şi sănătatea în mediul de afaceri autohton. O fi fost Manole meşter iscusit, dar dacă era contemporan cu noi, cred ca mai degrabă făcea studii de fezabilitate decât mănăstiri. Prietenii ştiu de ce!
Dar să nu ne supărăm prea tare. România n-a excelat niciodată în construcţii. Egiptenii şi-au făcut piramide şi temple, nouă ne-a bătut vântul mai tare şi ne-a făcut Sfinx şi Babe. Poate, dacă suntem răbdători şi mai aşteptăm câteva mii de ani, natura ne va finaliza şi lucrările de canalizare, alimentare cu apă, construcţii de drumuri şi autostrăzi etc. Sau am putea lua porcul din povestea lui Creangă şi să-l punem să sufle pe năsuc toate aceste lucrări. Avem două variante viabile, deci n-ar fi cazul să ne plângem. Ce ziceţi să alegem, în lipsa unor acte normative care să îndrepte lucrurile, vântul viforos sau porcul fermecat?
JCS-Flavius Militaru