Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – În opinia prefectului Ioan Dragomir, principalii vinovați pentru greșelile apărute sunt primarii localităților!

Calitatea îndoielnică a unor lucrări de cadastrare efectuate în județ a fost ridicată, ieri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, de către directorul Direcției Silvice, Ion Tabugan. „La Mehadia, poate și în alte UAT-uri, lucrările au fost făcute de mântuială. Nu s-au respectat procedurile și sunt foarte mulți cetățeni puși pe drumuri, să facă contestații. Firmele respective au lucrat de mântuială și mi se pare că s-a făcut totul pe repede înainte, inclusiv la Cadastru. Sunt cetățeni care au casă, e făcută succesiunea în vară și în toamnă… nu mai au casă! Casa lor e la Primăria Mehadia! Nu mai vorbim de pământuri, intravilane și toate celelalte!“, a explicat acesta.

Prefectul Ioan Dragomir nu a fost întru totul de acord cu cele semnalate, replicând: „Parțial aveți dreptate, parțial așa s-a întâmplat, dar vinovați suntem și noi. Și eu, și dumneavoastră, și Cadastrul, și primăriile! Fiindcă nu ne-am preocupat, atunci când a început, iar specialiștii trebuiau să vadă cu un pas înainte!“

Dragomir a adăugat că este la curent cu „frământările care sunt și vor mai fi la unele comune“, responsabilitatea căzând în principal în sarcina primarilor acestora, care nu i-ar fi mobilizat suficient pe cetățeni, venind astfel în sprijinul firmelor de cadastru. „În zilele în care se făceau măsurătorile, cetățenii trebuiau să fie în capul tarlalei sau la capul locului și să îndrume respectivii specialiști. Nu s-a întâmplat de multe ori așa. Principalii vinovați sunt primarii! Bănuiesc că unii vor și plăti pentru treaba asta la ce se întâmplă în 9 iunie!“, a adăugat Dragomir, cu referire la edilii care candidează pentru un nou mandat.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în 2023 au fost înregistrate sistematic 35.909 imobile din județ, numărul celor înregistrate în cadrul Programului național fiind de 117.173, începând cu 2017 și până în 21 aprilie.

JCS-Walter Fleck