REŞIŢA – „Prioritatea pentru pietoni“ este ideea de bază a proiectului de reabilitare a străzilor din cartier!
Construit după 1960, la poalele dinspre răsărit ale Dealului Ciorii, cartierul Moroasa n-a văzut de atunci, din punct de vedere rutier cel puţin, decât lucrări de reparaţii şi întreţinere. Acelea, cu precădere pe artera principală, strada Petru Maior, stradă de categoria III, cu rol colector, singura care preia şi o rută a transportului public local. Împreună cu celelalte străzi de categoria IV-a, de deservire locală, formează o reţea care, astăzi, nu mai satisface nevoile curente ale riveranilor, ridicând serioase probleme în ceea ce priveşte locurile de parcare, circulaţia persoanelor cu dizabilităţi şi a celor vârstnice, siguranţa pietonilor, fără a mai vorbi de aspectul estetic. Toate aceste lucruri urmează să se schimbe, după cum se arată într-un proiect al Primăriei Reşiţa, de „Reabilitare străzi în cartierul Moroasa“, al cărui memoriu de prezentare a fost publicat de Agenţia de Protecţie a Mediului. Precizând că lucrările nu vor începe mâine-poimâine şi că, odată începute, se vor întinde pe parcursul a 30 de luni.
Lucrările prevăzute în proiectul Primăriei Municipiului vor viza reabilitarea structurală şi funcţională a 14 străzi cu o lungime totală de 4,6 km, cu un cost estimat la 6,84 milioane euro. Complementar, vor fi ordonate locurile de parcare şi amenajate noi platforme, reamenajate intersecţiile, refăcute trotuarele şi aleile aferente, adaptat spaţiul urban la nevoile persoanelor cu dizabilităţi şi a celor vârstnice şi refăcute zonele verzi adiacente. Principiul „Prioritate pentru pietoni“ va fi aplicat prin instituirea de limitări de tonaj şi viteză, continuitate pentru rutele pietonale şi platforme ridicate la nivelul trotuarului la traversări de străzilor.
Şi, pentru că ne-am referit la „riverani“, cuvânt prin care, potrivit dicţionarelor, sunt desemnaţi cei care locuiesc pe malul unei ape, precizăm că în acest context a fost folosit pentru a-i desemna pe cei ce locuiesc pe străzile Petru Maior, Ateneului, Bujorilor, Zambilelor, Begoniilor, Nalbelor, Viorelelor, Codrului, Caen, Cpt. Ioan Poptelecan, Gheorghe Şincai, Moroasa, Ceahlău şi Cerna. Străzi în pantă care, important de precizat, vor beneficia şi de o reabilitare a canalizării pluviale… riverane!
JCS-Walter Fleck