Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Cel mai complex proiect de linie executat în ultimii 30 de ani în România a trecut ieri, cu succes, proba energizării!

Complexitatea tehnică și provocările pe care echipele de proiect, atât ale constructorilor cât și ale companiei beneficiare, le-au întâmpinat în procesul de execuție a lucrărilor reflectă efortul extraordinar al specialiștilor care au contribuit la finalizarea acestei linii, se arată într-un comunicat de presă al Transelectrica.

Noua Linie Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, cu o lungime totală de 117 kilometri, este alcătuită din două tronsoane, care traversează în cea mai mare parte zona muntoasă a județului, cu teren accidentat și greu accesibil. Primul tronson este o construcție nouă cu 259 de stâlpi (Porțile de Fier – Anina) având o lungime de 81,1 kilometri, în timp ce al doilea reprezintă varianta modernizată a unei linii existente de 142 de stâlpi (Anina – Reșița), cu o lungime de 36 de kilometri.

Dacă în 29 februarie 2024 linia a trecut cu succes proba energizării, marcând practic finalizarea lucrărilor de construire, punerea ei în funcțiune din punct de vedere operațional este estimată a avea loc în al doilea semestru al acestui an, odată cu finalizarea lucrărilor de construire a stației 400 kV Reșița. Aceasta va permite operaționalizarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Reșița – Pancevo. Valoarea totală a proiectului de investiții a fost de 150 de milioane de lei, potrivit Transelectrica.

JCS-Walter Fleck