Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Revenim cu detalii despre concluziile inspecţiei neanunţate efectuate miercuri de şeful Direcţiei de Sănătate la noul centru de carantinare din Caransebeş!

Pentru a răspunde unor reclamaţii enunţate în urma apariţiei articolului „S-au trezit cu Dumitrescu în control, pe nepusă masă“, potrivit cărora cei carantinaţi în noul centru de la Caransebeş nu au primit decât o sticlă cu apă pentru două persoane, de marţi până joi, l-am contactat pe dr. Romeo Traian Dumitrescu pentru lămuriri. Asta fiindcă reclamanţii se plâng şi că nu au condiţii de aerisire sau că stau în paturi matrimoniale, după ce directorul executiv al DSP-CS a declarat presei că la Caransebeş sunt condiţii bune pentru cazarea persoanelor ce trebuie să urmeze protocolul de 14 zile de carantină.

„Eu nu am inventat nimic din ceea ce am comunicat presei în urma inspecţiei, am relatat ceea ce am văzut şi ceea ce am constatat, a fost foarte ferm Dumitrescu. Sunt situaţii diferite, de oameni care, sigur, sunt nemulţumiţi, dar eu vă spun că oamenii aceia le-au dat în faţa mea sticlele de apă, duceau bidoanele cu apă. Nu ştiu ce reclamă dumnealor, ce nemulţumiri au cu aerisirea. Noi am avut, de pildă, pe cineva la Herculane care a reclamat până la viceprim-ministru că este închis. Deci, acestea sunt regulile, acestea sunt posibilităţile, însă eu când am fost miercuri acolo special să văd condiţiile, pe cine am întrebat şi chiar i-am rugat să-mi spună dacă au nemulţumiri, toată lumea a spus că nu are nici o nemulţumire, mă refer la cei cu care am stat de vorbă“.

Romeo Dumitrescu şi-a argumentat concluziile cu exemple, considerând că multe din nemulţumirile celor carantinaţi sunt fantezii, asemenea celor din alte locuri din ţară: „Hotelierii în faţa mea dădeau hrana şi cafeaua, dar acum, sigur că nu sunt posibilităţi aşa cum ar dori fiecare. Oamenii aceştia veneau, marea majoritate, din Germania, dar chiar şi aşa, mie condiţiile de cazare mi s-au părut bune, nu am văzut mizerie ş.a.m.d. Mi-au arătat poze făcute de diverse persoane care voiau să demonstreze că era mizerie în vasul de toaletă şi, de fapt, turnaseră zaţul de cafea acolo. Păi, da! Asta se întâmplă când torni zaţul de cafea şi nu tragi apa, aşa e oriunde, şi la New York şi la Paris, şi în Bahamas, în cele mai luxoase hoteluri! La fel au făcut şi cu chiuveta, şi s-au plâns că e chiuveta murdară! Fantezii de astea găseşti peste tot. Cum am menţionat, pentru Herculane am primit telefoane de la ministru, că ce se întâmplă cu bieţii oameni, că mor acolo asfixiaţi! Nu am făcut eu regulile de carantinare. Deci, odată intrat în carantinare aceasta este regula de bază, să nu intre în contact cu nimeni. O a doua regulă de bază este să nu iasă sub nici o formă din cameră, să respecte regulamentul intern şi ceea ce este acolo. Sigur, în funcţie de obiceiurile fiecăruia, e imposibil să-i satisfaci pe toţi, în timpul de carantinare nu pot fi satisfăcute toate lucrurile cu care fiecare este obişnuit“.

Carantina se face în imobile de trei stele

Cel puţin, asta a fost impresia şefului Direcţiei de Sănătate din judeţ, iar imaginile trimise presei, chiar şi de către cei carantinaţi, nu lasă loc de îndoieli. Chiar dacă oamenii nu sunt cazaţi la hoteluri de lux, de patru sau cinci stele, camerele sunt dotate cu tot ceea ce ce este necesar, pentru asemenea condiţii, mulţi neîngăduindu-şi să plătească din buzunarul propriu nici măcar un sejur, dacă ar fi simpli turişti. Poate nici la mama acasă nu ai avea la uşă toate aceste servicii hoteliere şi încă gratis: „Sunt două imobile, precizează Dumitrescu, de fapt, două moteluri, dar sunt condiţii, într-adevăr, nu de patru sau cinci stele, dar de trei stele, da. Băile sunt dotate, au uscătoare, au senzori pentru situaţii de urgenţă, dacă apare vreo emisie de fum. Chiar era o doamnă care spunea că s-a temut foarte mult în Germania şi a intrat cu o criză de panică şi a contactat telefonic o doctoriţă din Caransebeş care, imediat, i-a aplicat terapia specifică. Veşnic nemulţumiţi există, ameninţări cu bătaia şi cu aruncatul obiectelor pe fereastră, peste tot în ţară sunt asemenea persoane. De aceea, eu am considerat că mai bine ar fi fost ca aceşti oameni să fie într-un singur loc. Nu se mai poate, pentru că văd că oamenii aceştia vin în masă. În timp ce la noi scade numărul de îmbolnăviri, creşte numărul de vindecaţi, deci curba epidemiologică este în scădere, însă domnii carantinaţi care se tot mişcă în toată Europa, tot vin, iar regula nu s-a schimbat. Nu-mi imaginez de ce noi am ajuns, la hotelul din Herculane, de la 153 de carantinaţi, la 250, permanent, iar la Caransebeş am umplut acum un hotel de 40 de locuri, iar următorii vin şi ei tot aici. Mai trebuie şi dezinfectat după ce pleacă domnii aceştia, lenjeria şi toate celelalte trebuie neutralizate ş.a.m.d. Deocamdată, dumnealor sunt suspecţi de contact cu COVID-19, veniţi din ţările zonei roşii, iar efortul enorm pe care-l face România, noi toţi, fiindcă banii ăştia vin, totuşi, şi din buzunarele noastre, este ca ei să întrerupă prin această carantinare, neşansa unui lanţ nesfârşit care, altfel, nu se mai termină. Este efectul de domino care trebuie să fie întrerupt cu ceva, iar una din măsuri este această carantinare, iar a doua este izolarea. Deci, toată distanţarea asta socială este esenţială, iar domnii şi doamnele acestea veşnic nemulţumite, care ştiau ce-i aşteaptă dacă vin aici, acum găsesc tot felul de nemulţumiri. Un carantinat costă statul român 300 de lei, iar un bolnav are 7 lei, când ar trebui să aibă de trei ori mai mult decât un carantinat! Iar banii ăştia vin de la proştii de români, pe care oamenii ăştia îi scuipă şi îi fură şi le vorbesc numai urât. Eu cred că, dacă vrei să găseşti motiv de scandal, găseşti!“ a conchis dr. Romeo Dumitrescu.

JCS-Alexandra Gorghiu