Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA –  Partenerii și aliații internaționali au poziționat armata română a 11-a în UE și a 14-a în NATO. Asta confirmă plusul de valoare câștigat de armata română în cei peste 18 ani de apartenență la NATO, precum și procesul continuu de modernizare demarat atunci. O spune premierul Nicolae Ciucă, în mesajul citit azi la Reșița de prefectul Ioan Dragomir!

„Acum avem cel mai bun prilej de a mulțumi generațiilor de astăzi de militari ai României, în care ne punem toată încrederea pentru apărarea țării sau care ne reprezintă cu cinste în misiuni și diferite teatre de operații din lume sub egida NATO, ONU sau UE. Importanța capacității defensive este mai evidentă ca oricând în această perioadă de amenințare a securității regiunii sau a întregii lumi. În acest context, pregătirea și înzestrarea armatei reprezintă direcții cheie pentru a întări capacitatea de apărare a țării și a răspunde exigențelor și provocărilor geostrategice ca stat de frontieră a comunității euro-atlantice”, consideră premierul României.

Nicolae Ciucă a mai arătat că alocarea pentru apărare a crescut la 2,5% din PIB, ca un aport considerabil pentru înzestrarea cu echipamente și tehnică modernă a armatei. „Din experiența de cadru militar și ca ministru al Apărării, cunosc nivelul înalt de pregătire al foștilor mei colegi. Am convingerea și încrederea în capacitatea armatei de a răspunde exigențelor defensive și de securitate actuale. Vă mulțumesc pentru seriozitatea cu care vă faceți datoria. La mulți ani armatei române, militarilor români și întregului personal al armatei”, s-a încheiat mesajul transmis de primul ministru.

Președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, a subliniat importanța de a ne aminti și respecta armata și sacrificiile ei și de a înțelege foarte bine că armata, credința și școala au reprezentat dintotdeauna fundația poporului român. „Până acum un an, ne gândeam că războaiele moderne se dau prin economiile țărilor. Acum vedem că totuși, până la urmă, soldatul luptă pentru independența unei țări sau pentru a-și apăra propria țară. Astăzi, mai mult ca oricând, ne gândim la adevărul grăit de mareșalul Antonescu, când a spus că armata e ultima carte pe care un popor o poate juca atunci când țara este în pericol”, a spus președintele CJ.

Pentru că armata este instituția fundamentală a statului român, însăși istoria statului român confundându-se cu istoria armatei române, după cum a arătat viceprimarul Reșiței, Mădălina Chiosa. „În momente când trăim evenimente complicate, ne îndreptăm și mai mult atenția spre cei care ne pot apăra. Adresez tuturor reprezentanților armatei române cele mai calde urări de bine și respect”, a încheiat Mădălina Chiosa.

JCS-Ionel Ivașcu