Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Doru Coșei, consilier județean liberal, a lansat critici dure în urma unui fapt semnalat pe rețelele de socializare de un cetățean, Nicolae Silida, potrivit căruia un om de afaceri apropiat de PSD ar desfășura lucrări abuzive la Băile Venera, care ar fi afectat și două renumite izvoare din stațiune!

Conform afirmațiilor lui Silida, forările realizate în zonă de către omul de afaceri Ilie Mihan ar fi afectat grav izvoarele termale de la Izvorul de Ochi (Neptun 3) și Izvorul de stomac (Neptun 2), izvoare care, în opinia sa, „au devenit astfel amintire”. Silida și-a exprimat nemulțumirea pe pagina sa de Facebook, provocând reacții puternice în rândul comunității locale.

În încercarea de a susţine ce spune Silida, liberalul Doru Coșei a declarat că dacă aceste acuzații se confirmă, „înseamnă că PSD-ul, învingător în alegerile de luna trecută, a învins de fapt Herculanele și trebuie să ne predăm în totalitate lor”. Coșei a subliniat că aceste lucrări necesită avizul Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAP) și a sugerat că legătura strânsă dintre Ilie Mihan, și el membru PSD, și viitorul primar al Băilor Herculane, Gheorghe Orza, ar putea influența acordarea acestui aviz. Totuși, consilierul județean a recunoscut că aceste acuzații sunt bazate doar pe informațiile distribuite de Nicolae Silida, fără dovezi concrete. Pentru a clarifica situația, Coșei a făcut apel la cetățenii cu spirit civic să participe vineri, la ora 11, la o întâlnire în sala de ședințe a Consiliului Local din Băile Herculane. Acolo vor fi discutate problemele legate de apa termală și se vor cere explicații autorităților locale. De asemenea, consilierul l-a invitat pe Ilie Mihan să participe la aceste discuții pentru a oferi lămuriri suplimentare.

Pentru a afla dacă Mihan a secătuit izvoarele Neptun 2 şi 3, l-am sunat. Acesta ne-a declarat că lucrările sunt complet legale, că nu are nevoie de avizul SNAP, dar are avizul Administrației Naționale a Apelor Române, și a respins acuzațiile că ar fi afectat izvoarele termale. „Inițial, forajele au fost de 52 de metri, apoi am continuat până am ajuns la 102 metri pentru a da de apă. Lucrările pe care le efectuez nu au legătură cu acele izvoare, situându-se mai la dreapta de munte. Lipsa de apă se datorează secetei cauzate de caniculă. Aceste afirmații mincinoase sunt doar jocuri politice!”, a declarat Mihan.

Disputa continuă să agite spiritele în comunitatea locală, iar întâlnirea de vineri este așteptată cu mare interes de către cetățeni.

JCS-Denis Dutca