Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pacienții care plătesc o parte din costurile actului medical își pot primi banii înapoi. Mulți oameni nu știu asta și n-am știut nici noi până nu am aflat de la cititorul nostru Wolfgang Ehrmann, care ne-a vizitat recent la redacție!

„Pentru orice plătește, omul primește bon. Bonurile trebuie păstrate și cu ele trebuie mers la managerul spitalului. Managerul se va ocupa ca omului să-i fie decontate cheltuielile”, aflăm de la dl. Ehrmann, până în 2016 angajat la farmacia Spitalului Județean de Urgență.

Ca urmare a materialelor apărute recent în presă referitoare la bugetul și cheltuielile spitalului, cititorul nostru consideră că acestea ar trebui făcute publice. „Dacă 90% din buget e cheltuit pe salarii, ce se întâmplă cu cei 10% rămași? Din experiență știu că cheltuielile totale cu îngrijirea pacienților sunt decontate de casa de asigurări în procent de maxim 85%. Diferența până la 100% e pierdere pentru spital. În viitor, să fie făcute publice bugetul spitalului, toate cheltuielile acestuia și deconturile între casa județeană de asigurări și spital, întrucât spitalul e instituție publică”, solicită dl. Ehrmann și credem noi că nu e singurul care-și dorește asta.

Cele spuse de cititorul nostru sunt confirmate şi de conducerea Spitalului Județean. „În baza unui referat aprobat de medic, a unei solicitări scrise către unitatea sanitară, a actelor care dovedesc internarea în unitatea sanitară și a bonurilor de la farmacie, din perioada internării, se aprobă restituirea sumei cheltuite. Oamenii nu îşi pierd timpul pentru astfel de deconturi, este vorba de o serie de hârtii, birocraţie, dar este dreptul lor să îşi recupereze banii“, ne-a spus managerul SJU, Alina Stancovici.

Despre celelalte solicitări formulate de dl. Ehrmann, prin intermediul nostru, acesta se adresează celor în măsură să facă publice informațiile în cauză. „În 2016, spitalul avea cam 27.000-28.000 de internări pe an. Casa de Asigurări nu deconta suma totală cheltuită cu îngrijirile medicale acordate acestor pacienți. Bănuiesc că situația e și acum cam la fel și cred că populația are dreptul să știe lucrurile astea. Ar fi de dorit ca, măcar de anul viitor, să fie făcute publice asemenea informații începând cu anul 2021”, a încheiat dl. Ehrmann.

JCS-Ionel Ivașcu