Caraş-Severin, Romania

CORNEREVA – Din cele zece proiecte aprobate şi implementate, unele sunt în lucru, altele abia au ajuns în faza de execuţie, dar e bine că s-a trecut de procedurile anevoioase care tărăgănează majoritatea proiectelor, nu doar aici, în toată ţara!

Aminteam în 2019 despre cele zece proiecte menite să aducă mai aproape de lumea civilizată comuna cu cele mai multe cătune din România. Zona e de o frumuseţe picturală, unică în felul ei, de aceea şi este promovată de cei care ajung să o străbată, în încercarea de a-i atrage şi pe alţii aici.

La câte din aceste proiecte se lucrează în momentul de faţă, am aflat de la gospodarul şef al celei mai mari comune din Caraş-Severin, Nicolae Novăcescu, aflat pe ultima sută de metri în acest mandat de primar: „Din păcate, recepţii încă nu avem, dar suntem pe final cu unele, altele în lucru. Se lucrează la toate. Cel mai avansat proiect este reţeaua de canalizare, prin PNDL 2, în valoare de 13 milioane lei, s-a ajuns cu lucrările până la staţia de epurare, însă acolo mai e de lucru. Apoi este proiectul pentru alimentarea cu apă, tot prin PNDL 2, în valoare de 11 milioane lei, lucrările au fost câştigate la licitaţie de o firmă şi urmează să dăm ordinul de începere, adică important e că avem constructor. Cel mai avansat este terenul de sport cu nocturnă, lucrările la acest proiect fiind realizate 80-85 la sută. E finanţat prin AFIR, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, bani europeni nerambursabili, suma aprobată fiind de 100.000 euro“, a specificat primarul.

Referitor la proiectul de reabilitare şi modernizare a Şcolii Profesionale Agricole, în valoare de aproximativ 270.000 euro, primarul spune că şi pentru acest proiect urmează să dea ordinul de începere a lucrărilor: „A dat Dumnezeu şi a câştigat cineva licitaţia, deci şi cu acest proiect suntem în faza de a da ordinul de începere. Şcoala va funcţiona din toamnă într-o altă clădire a Primăriei, am luat măsuri din timp ca să nu avem probleme, este fosta grădiniţă“. Despre şcoala din Zănogi, cu clasele I – IV, am aflat că în următoarele două săptămâni vor începe lucrările la acest proiect, în valoare de aproximativ 6 milioane lei, ordinul de execuţie fiind emis deja.

La mult aşteptatele drumuri comunale se lucrează în acest moment, din totalul kilometrilor promişi puţini fiind asfaltaţi: „Avem două tronsoane de drumuri comunale, unul de 19 kilometri şi altul de 6,5 kilometri. Cel de 19 km este prin PNDL şi am reuşit să asfaltăm 2 kilometri şi ceva, 2,2 km cu aproximaţie, şi avem pregătiţi încă 5 kilometri pentru asfaltare, lucrările urmând să înceapă cât de curând. Valoarea proiectului este de 23 de milioane lei. La fel, la celălalt tronson, din cei 6,5 km e pregătit aproximativ 1 kilometru pentru asfaltare, proiectul în valoare de aproximnativ 900.000 de euro fiind finanţat prin AFIR“.

Şi dispensarul de care comuna are atâta nevoie şi pentru care s-au făcut multe diligenţe, lucrările fiind de aproximativ 8 milioane lei, a ajuns în stadiul de ordin de începere a lucrărilor: „S-a făcut procedura, mai avem să obţinem câteva avize şi sper să înceapă lucrările cât mai curând, eu sper chiar în toamna asta, a spus Novăcescu. E vorba de lucrări de renovare, modernizare şi dotare cu aparatură“.

Căminul Cultural „Mariana Drăghicescu“ se va renova şi moderniza, de asemenea, cu bani europeni prin AFIR, respectiv 400.000 de euro, şi acest proiect fiind licitat şi în stadiul de ordin de începere a lucrărilor.

Partea proastă la toate aceste proiecte, despre care am consemnat în publicaţia noastră încă din momentul aprobării şi finanţării lor, este procedura, de care se plânge şi primarul comunei Cornereva, fiindcă în loc să se lucreze şi să fie gata, trebuie să parcurgă toţi aceşti paşi, care întârzie mult prea mult lucrările. Nu e de mirare că mai toată ţara e un şantier în lucru, din patru în patru ani oamenii tot aşteptând minunea intrării pe făgaşul normal al unei vieţi în rând cu cea a lumii civilizate.

JCS-Alexandra Gorghiu