BOCŞA – La aproape 84 de ani, femeia creează manual costume pentru carnavaluri şi se implică în tot felul de acţiuni.Pe Janeta Perian, o bocşeancă în vârstă de aproape 84 de ani, o cunoaşte mai toată lumea, în special cei mici, pentru care e tanti Şvesti. „O cunosc şi o îndrăgesc toţi copiii Bocşei. Nu e greu s-o iubeşti, e chiar firesc, pentru că tanti Şvesti este comunicativă, sociabilă şi foarte apropiată de oameni, de copii în special. Dă sfaturi, sare în ajutor şi, la cei peste 80 de ani, arată cu cel puţin două decenii mai tânără“, spune Gabriela Şerban, managerul Bibliotecii Tata Oancea din Bocşa. De altfel, Janeta Perian este unul dintre cititorii activi ai bibliotecii şi unul dintre oamenii care participă şi se implică la toate evenimentele organizate de către instituţie, colaborarea cu biblioteca datând de mai bine de un deceniu.
Totul a început în 1990, când s-a înscris în Forumul Democratic al Germanilor din Bocşa, unde mai întâi a fost contabil, apoi administrator, iar apoi a preluat activitatea culturală. Astfel s-a implicat în organizarea de cursuri de iniţiere în limba germană, de serbări şi spectacole, de piese de teatru pentru copii (chiar a scris şi regizat două astfel de piese: „Trei crai“ şi „Frumoasa din pădurea adormită“) şi îi învaţă pe cei mici dansuri germane, cântece şi poezii. Însă tanti Şvesti a cucerit definitiv inima copiilor prin crearea de costume pentru toate aceste activităţi, fiind singura din Bocşa.
Până atunci, pentru serbări şi carnavaluri, cei mici erau nevoiţi să meargă la Reşiţa sau Timişoara pentru închiriat costume.
„Lucrul manual a pasionat-o întotdeauna lucrând şi învăţând mult şi alături de soacra sa. Aşa că nu i-a fost greu să înceapă să confecţioneze costumele poveştilor în care jucau copiii Bocşei, costumele personajelor de carnaval, chiar şi costume populare – româneşti şi germane“, explică Gabriela Şerban. Activităţile de acest gen au prins viaţă în 1993, când s-a născut colaborarea cu o grădiniţă, unde le-a pregătit copiilor costumele pentru rolurile din cadrul carnavalurilor. Apoi a început să creeze şi alte costume, întruchipând personaje din basme. Acum deţine sute de costume, de la prinţese şi vrăjitoare, până la Spiderman, Superman şi Dracula, şi de cele mai multe ori se inspiră din personajele cărţilor de poveşti din Biblioteca Bocşa pentru a da naştere unor costume cât mai autentice. Chiar şi astăzi, când serbările şcolare nu prea mai sunt la modă, iar carnavalurile nu mai sunt atât de dese, copiii Bocşei apelează la tanti Şvesti.
Este tipul de om muncitor, gata să lucreze până la extenuare şi care, după o viaţă, încă declară cu tărie: „Atât mi-a plăcut să muncesc! Grozav de mult! Am făcut multe ore suplimentare. (…) Cu cât aveam mai mult de lucru, cu atât mă simţeam mai bine. Atunci m-am simţit bine când am avut de lucru şi am avut o responsabilitate. Am fost foarte activă şi aşa sunt şi acum“.
„Cu toate acestea, doamna Janeta este una dintre femeile încercate, poate prea încercată de soartă, trecută prin multe şi grele suferinţe“, spune Gabriela Şerban. S-a născut în 8 iulie 1929, la Bucureşti, într-o familie de intelectuali, tatăl era medic stomatolog, iar mama casnică. Bunicul era originar din comuna Marga, iar în vremea ocupaţiei austro-ungare s-a înrolat în armată, devenind, din copil de trupă, maior cu serviciul la Viena, unde s-a şi căsătorit. Băiatul acestuia – care este, de fapt, tatăl Janetei Perian (Poliţia, după numele de fată) – s-a căsătorit cu o femeie din Deta, judeţul Timiş.
Povestea bocşencei continuă cu absolvirea Gimnaziului de fete „Sf. Iosif“, coordonat de călugăriţe, în 1944, după care familia a fost evacuată din Bucureşti şi s-au mutat la Deta, la bunici, tatăl plecând pe front. „După război, familia s-a stabilit în Jimbolia, locul în care tânăra Janeta începe să muncească la o fabrică de industrie uşoară, iniţiindu-se în tainele contabilităţii, povesteşte Gabriela Şerban. După şapte ani, se mută la Bocşa, iar în 1953 se căsătoreşte cu Titu Perian, tehnolog la uzina din Bocşa Română şi cunoscut fotbalist. Împreună au doi băieţi, care, din păcate, mor subit: unul la 25 de ani, iar celălalt la 32 de ani. În urma celor doi copii rămân patru nepoţi. Doamna Perian a fost o fire deosebit de activă, o fire sportivă. A jucat handbal, tenis de masă, volei, patinaj. Problemele şi greutăţile vieţii o îndepărtează de aceste hobby-uri, în schimb o afundă în muncă. Munceşte foarte mult, extrem de mult“, fapt pentru care, între 1975 şi 1979 a ajuns în pensie de boală din cauza surmenajului. În 1979 s-a întors la lucru, iar cinci ani mai târziu a ieşit la pensie.
A suferit pierderi imense, iniţial cei doi fii, iar în 2009, când soţul a trecut printr-o operaţie pe cord deschis „încheind cei 56 de ani de căsnicie printr-un infarct. Deşi a trecut prin toate acestea, doamna Perian găseşte putere să meargă mai departe alături de cei patru nepoţi şi trei strănepoţi“, povesteşte Gabriela Şerban, numind-o „piesa de rezistenţă“ a Forumului Democratic al Germanilor din Bocşa. Acum o bate gândul să vândă colecţia de sute de costume pe care le-a creat de-a lungul a două decenii. S-ar despărţi cu greu de ele, dar ar fi bucuroasă dacă ar găsi pe cineva care să le folosească mai departe.
„Indiferent de ce s-ar întâmpla cu aceste costume, tanti Şvesti va fi întotdeauna aliatul copiilor Bocşei şi va rămâne în memoria bocşenilor de toate vârstele. Sutele de copii care au trecut prin mâna acestei minunate doamne – fie că au învăţat limba germană, fie că au învăţat să danseze, au învăţat cântece, poezii, fie că doar au fost „măsuraţi“ pentru confecţionarea costumelor pentru serbări –, o îndrăgesc, o iubesc şi o admiră, iar unii i-au urmat exemplul“, încheie managerul bocşean.
Antoniu Mocanu