Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mai mulţi reşiţeni s-au plâns că aşteaptă cu lunile să-şi rezolve un proiect pentru lucrări la mormintele celor dragi! 

Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru o asemenea lucrare funerară, după ce te-ai tocmit cu firma sau omul care o va executa, în măsura în care acesta e autorizat, e să mergi la Administraţia Cimitirelor pentru proiect. Acolo ţi se dau nişte documente pe care trebuie să le completezi, respectiv o cerere pentru eliberare proiect, o altă cerere pentru eliberare aviz începere lucrări, un protocol şi o declaraţie de consimţământ pentru prelucrarea datelor personale. Documentele completate le ţii până primeşti un telefon.

Ce este cu acest telefon îndelung aşteptat? În momentul în care eşti sunat, înseamnă că cei de la Administraţia Cimitirelor au fost pe teren şi au făcut măsurătorile pentru lucrare, care trebuie respectate fiindcă acestea vor fi prevăzute în proiect. Odată efectuate măsurătorile, uraaa, primeşti telefonul cu pricina pentru depunerea acelor documente, completate în prealabil, achiţi taxa şi primeşti proiectul.

Lucrurile nu sunt însă deloc simple, aşa cum ţi se spune la ghişeu, pentru că nu are cine să meargă să facă măsurătorile: „Prioritate au înmormântările, spune funcţionara. Nu pot să fac şi măsurători şi să mă ocup şi de înmormântări! N-avem oameni, n-avem personal! Sunt persoane care aşteaptă din luna iunie!“.

Aşa că… trece vara până să-ncepi o lucrare, că fără proiect nu poţi să faci nicio mişcare şi telefonul nu mai sună. Dar am sunat noi la Administraţia Cimitirelor, săptămâna trecută, ne-a răspuns un bărbat care nu s-a prezentat, solicitându-i un răspuns vizavi de această situaţie. Acesta a revenit cu un telefon şi ne-a spus că, într-adevăr nu s-a făcut nici un proiect, dar că-l vor face şi să venim după el săptămâna aceasta, fără să mai aşteptăm acel telefon. Din păcate, la ghişeu, aceeaşi doamnă amabilă, dealtfel, ne-a explicat că nu, n-are cine să facă măsurătorile, iar înmormântările nu pot fi amânate. „Nu ştiu cine v-a zis să veniţi după proiect, că n-aveţi nici documentele depuse, aşteptaţi să vă sunăm după ce facem măsurătorile“. Şi cu asta basta!

În acel telefon magic stă, probabil, răbdarea multor reşiţeni care aşteaptă să dea drumul la lucrări până nu se pune frigul. Am înţeles că nu sunt oameni care să meargă la măsurători, dar la cosit iarba? Am scris în repetate rânduri şi despre această plângere a reşiţenilor în legătură cu iarba înaltă cât un stat de om care a invadat cimitirele. Recent, o cititoare ne semnala că la cimitirul din cartierul Muncitoresc nu s-a tăiat nici un fir de iarbă în această vară între morminte: „Eu o să fac plângere şi la domnul primar, pentru că ne cere taxă pe cinci ani în avans, dar pentru ce plătim? Noi facem curat în jurul mormintelor, dar între morminte cine trebuie să taie iarba? Nu e corect ce se întâmplă, ne mănâncă şerpii!“. Sau aşteptăm să dea îngheţul.

JCS-Alexandra Gorghiu