Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – După ce că din 24 de posturi de judecători şase erau neocupate la Tribunalul Caraş-Severin, alte două posturi au fost eliberate ca urmare a pensionării a două persoane.

La începutul anului, cu prilejul activităţii de bilanţ, am putut afla – atât de la reprezentanţii Tribunalului Caraş-Severin, cât şi de la cei ai Consiliului Superior al Magistraturii, prezenţi la Reşiţa – că judecătorii nu prea vor la tribunal. Din cauza unei modificări legislative care nu mai obligă pe nimeni să urce pe scări treaptă cu treaptă, de la judecătorie, la tribunal, apoi la curtea de apel, acum toată lumea de la judecătorii vrea să ajungă direct la curte. Iar tribunalele riscă să rămână din ce în ce mai mult fără personal. Problema e gravă şi pentru oamenii de rând, care ajung cu procese în apel sau recurs la curtea de apel, unde are putere de decizie un judecător care niciodată nu s-a ocupat (în primă instanţă, pe fond) de respectivele cauze.

Şi dacă Tribunalul Caraş-Severin funcţiona deja cu şase posturi de judecător libere din 24, de acum încolo instanţa va avea libere opt. Asta pentru că zilele trecute preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele de eliberare din funcţia pentru Luminiţa Simona Beg şi Maria Cotolan, ambele judecători la Tribunalul Caraş-Severin, care se pensionează.

„Faptul că s-au pensionat simultan doamnele judecător, pentru Tribunalul Caraş-Severin implică modificări în structura completurilor de judecată, mai ales în condiţiile în care oricum eram cu un efectiv redus de personal, cu şase posturi neocupate“, a precizat judecătorul Daniela Deteşan, din cadrul instanţei.

Pentru cetăţenii cu procese pe rol, fiind vorba despre cauze civile, procedurile vor continua cu noile complete. Evident, dacă judecătorii nou intraţi în complete doresc completarea probelor, ei pot dispune acest lucru.

JCS-Antoniu Mocanu