Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Din cele 206 posturi prevăzute în statul de funcții de personal al instanțelor din județ, 15% erau vacante la începutul acestui an!

Dacă afirmația cu privire la funcționalitatea diminuată poate părea o exagerare, precizăm din capul locului că din totalul celor 206 posturi, doar 51 sunt de judecător, iar în cazul acestora gradul de ocupare este de 60%! Astfel, potrivit Bilanțului Tribunalului publicat recent, la 31 decembrie 2024, din cele 24 de posturi de la Tribunalul Caraș-Severin, 14 erau vacante (5 la Secţia I Civilă, 7 la Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal şi 3 la Secţia Penală). Deși au fost scoase la concursul de promovare efectivă în funcţii de execuţie organizat de către Consiliul Superior al Magistraturii în perioada septembrie 2024-februarie 2025, niciun candidat nu a optat pentru vreunul dintre aceste posturi! O situație fără îndoială îngrijorătoare, în condițiile în care dintre cei 10 judecători încadrați, 8 sunt în pragul pensionării. La Judecătoria Reșița era vacant 1 post (din 11), la Caransebeș 1 (din 8), iar la Moldova Nouă 3 (din 4), în timp ce singura instanță din județ cu schema completă (4 din 4) a fost cea din Oravița. Diferența posturilor vacante, până la 15%, o reprezintă cele de funcționari publici, personal auxiliar, conex și contractual.

Dacă schema de personal a continuat să fie incompletă pe parcursul anului 2024, numărul dosarelor a crescut în schimb cu 21% comparativ cu anul precedent. Procentul de soluționare a cauzelor noi intrate a fost de 94,5%, indicele de operativitate de 86,6%, iar în ceea ce priveşte stocul final, la finele anului 2024 au rămas pe rolul instanțelor 34% din cauze. Din cele 248 de dosare vechi de pe rolul Tribunalului, 110 sunt în materia insolvenței, ceea ce reprezintă un procent de 44,3 % din totalul cauzelor vechi.

Pentru soluționarea dosarelor au fost necesare, în medie, 4,4 luni de la înregistrare în materie penală și 4,0 luni în materiile non-penale, iar pentru motivarea hotărârilor pronunțate, în medie pe instanţe şi în toate materiile, au fost necesare 25,3 zile, ceea ce nu depăşeşte termenul procedural de 30 de zile. Din perspectiva indicatorilor de eficiență, în 2024, Tribunalul Caraş-Severin şi cele patru judecătorii din raza teritorială s-au încadrat la gradul de operativitate „Eficient“.

JCS-Walter Fleck

4 Comentarii

  1. Mai bine scrieți un articol despre justiția caraseana care este coruptă până în măduva oaselor. 80% din sentințe date de corupții acestia sunt câștigate la Curtea deApel Timisoara. Sunt sute daca nu mii de cazuri în care sentința este total opusă celei Carasene, care acționează politic. Se știu toate acestea, dar tac toți.

  2. Sute de imobile si mii de terenuri luate cu japca.Accesul la judecata este conditionat de comisionul mare al avocatilor.Judecatorul de Sedinta te ia la misto cand nu ai avocat .El nu judeca in spiritul si litera Legii

  3. ricaventuriano Reply

    e de ai nostrii din popor ! la ce te astepti intr-un stat acaparat de casta judecatoreasca

  4. Justiția cărășeană nu e functionala nici 5 % iar procuratura nici 1 %. Ce se intampla acolo e o jignire adusa ideii de justitie.

Adaugă comentariu