CARAȘ-SEVERIN – Primăria Oravița, care deține obiectivul, n-are cele 4-6 milioane de lei necesare demolării, atât cât arată studiul CNI sau estimările județului. Asta pentru că noua majoritate din consiliul județean a lăsat orașul fără bani, iar județul va fi cel care va acoperi gaura din excedent!
Romeo Dunca a adus în atenția consilierilor județeni problema sanatoriului de la Marila, care, în prezent, „aparține UAT Oravița. Răspunsul la întrebarea pe care o pune Compania Națională de Investiții dacă avem capacitatea, posibilitatea, să le punem terenul gol fără clădirea respectivă, azi noi nu mai putem să facem nimic acolo. Oravița, cu siguranță, inclusiv prin concursul consilierilor județeni de la Oravița, nu are nicio șansă să găsească bani, să pună 4-6 milioane de lei. De aceea, dacă sunteți de acord, am dori deja pentru ședința următoare să facem demersurile și să cerem ca primăria să elibereze autorizația de demolare, după care noi să cerem acest sanatoriu să vină în administrarea noastră. Și după ce trece în administrarea noastră, cu autorizația de demolare existentă să putem aloca din sumele pe care le avem astăzi în excedent nedistribuite o sumă de bani și să scoatem la licitație, să putem demola acest sanatoriu, ca să dăm răspunsul CNI-ului și să le dăm terenul liber de sarcini și de clădiri.“
O întrebare pertinentă a avut consilierul județean Gabriela Stuparu: „Autorizația de demolare o emite Primăria Oravița. Dar după aceea noi vom putea folosi această autorizație de demolare având un drept de administrare ulterior?“ Răspunsul celor din aparatul de lucru a fost pozitiv, astfel că demersurile se vor pune pe roate.
Ulterior ședinței consiliului județean, șeful județului a prezentat pe larg situația de la Marila: „După cum știți, cred și astăzi foarte mult că în acea locație poate să fie un sanatoriu, chiar și pentru asistența asta paliativă. E o zonă foarte frumoasă, ozonată, care se pretează la așa ceva. Bani pentru sanatorii nu s-au prea cheltuit în România în ultimii ani și există o posibilitate să se finanțeze o astfel de investiție. Motiv pentru care, la adresa făcută de către Primăria Oravița, CNI-ul a răspuns favorabil, a cheltuit aproape un milion de lei, a făcut un studiu de fezabilitate, care a indicat faptul că acolo se pretează o investiție de acest fel. CNI-ul a făcut o adresă, e adevărat, către Primăria Oravița, întrebându-i dacă pot să pună la dispoziția Companiei Naționale de Investiții terenul gol, clădirea urmând să fie demolată. Ați văzut că Oravița nu și-a primit nici măcar puținii bani pe care-i merita, prin împotrivirea consilierilor județeni PSD, și în special a celor din Oravița, și cu asta le transmit încă o dată să le fie rușine! Am vrut să preîntâmpin asta și să discut ca principiu, fiindcă avem astăzi fonduri necesare. Mai avem în excedent aproximativ 13 milioane de lei, bani nealocați. Sigur, îi folosim pentru cashflow pe proiectele europene, dar putem să ne lipsim de 4 milioane, cu atât mai mult cu cât urmează să se întoarcă în bugetul județului câteva sume importante pe care noi le-am plătit ca și cheltuieli practic de prefinanțare. Ele fiind eligibile, vor fi înapoiate de diferite ministere. Deci avem bani și știind din practica ultimilor 3 ani că dacă avem un preț, când scoatem la licitație obținem economii mari. Plecând de la ideea că în SF prețul de demolare e estimat undeva la 6 milioane, eu cred totuși că cu 4 milioane de lei putem să demolăm construcția. Cu atât mai mult cu cât în devizul respectiv o mare parte din sume erau alocate transportului de moloz, ori noi aveam în proiect și modernizarea drumului județean care vine de la Anina către Marila, și era la îndemână să punem acest material ca bază sub piatra pe care urma s-o punem sub asfaltul pe care am fi vrut să-l punem acolo. Acesta este motivul și am vrut să mă asigur că pentru ședința ordinară viitoare, nu vom avea surprize de la consilierii PSD. Sigur, dându-și seama probabil de greșeala făcută cu ciordirea banilor de la Oravița, probabil că ar fi votat și consilierii județeni de la Oravița «pentru»“.
Să sperăm doar că preluarea va fi aprobată și de consilierii din Oravița, unde există același gen de împotrivire ca la județ. Doar i-a lăsat inima și astă vară, când printr-un vot negativ și-au trimis peste Prut cei 65 de frați veniți la Oravița de la 1.000 de kilometri distanță, tocmai din orașul Leova, din Republica Moldova, pentru o înfrățire care n-a mai fost perfectată…
JCS-A.M.