CARAȘ-SEVERIN – Asta în vreme ce cea mai mare unitate spitalicească din județ aproape se îneacă în marea arieratelor care au sărit de 10 milioane de lei!
Problema facturilor la utilități, aferente Spitalului Județean de Urgență din Reșița, este departe de a fi rezolvată, adâncind lunar marea datoriilor. S-a încercat preluarea acestora de către Consiliul Județean Caraș-Severin, doar că nici forul n-are banii suficienți pentru a acoperi costurile curente cu utilitățile. Și, în plus, orice sumă ar intra, ar fi direcționată spre datorii.
În cea mai recentă ședință ordinară a CJ, în care s-a adus în discuție atât bugetul propriu al CJ, cât și cel al SJUR, consilierul liberal Mircea Teodorescu a făcut un amendament vizavi de ambele documente: „Ideea mea inițială fusese ca noi, prin hotărâre de consiliu județean, să alocăm pentru plata utilităților la spitalul județean, lunar, o sumă în limita a cât am fi putut noi să ne angajăm: 50.000- 100.000 pe lună. Având în vedere problema arieratelor și faptul că toți banii pe care-i alocăm vor merge spre plata acestor arierate, împreună cu domnul secretar general al județului am găsit această soluție tehnică, astfel încât, prin amendament la rectificarea de buget, am identificat la Capitolul 51, Titlul 20 – Bunuri și servicii, o sumă de bani disponibilă, în speță 330.000 de lei, aproape 331.000 de lei, pe care vrem să-i alocăm la Capitolul 66, Titlul 51 – Transferuri între unități ale administrației publice, respectiv către spitalul județean, pentru plata unor facturi de utilități cu regim de arierate. Asta este soluția pe care o văd și în viitor, pentru că problema arieratelor nu se va rezolva prea curând, din păcate. Consider că, măcar de două ori pe an, la rectificarea bugetului propriu, să identificăm în bugetul nostru sume disponibile, să le direcționăm către spitalul județean“. Acești bani completează un total de 630.000 pe care județul îl acordă spitalului. Mircea Teodorescu a mai subliniat că realizează că, sigur, suma nu este suficientă, dar este un gest pe aleșii județului îl pot face, fapt pentru care le-a adresat rugămintea de a vota amendamentul.
Social-democratul Ioan Crina, a ținut să facă o remarcă: „Deci, constat, colegul nostru de consiliu, domnul Teodorescu, e foarte silitor. A învățat de la o ședință la alta. Știți că data trecută aveam o dispută cu dumnealui și mi-a zis că mă iartă când îi spuneam să dăm noi banii la spital că poate să-și plătească utilitățile, și mi-a spus că nu se poate. Acum mai mult, vine cu un amendament și eu îl felicit pentru chestia asta. (…) Haideți să promovăm un proiect de hotărâre în care să susținem noi, consiliul județean, fiindcă așa se petrece la restul, utilitățile de la spitalul județean. N-am niciun fel de problemă să vă susțin“.
Așa cum ați putut citi la timpul potrivit, în Jurnal de Caraș-Severin, la o ședință anterioară, tot Mircea Teodorescu a făcut respectiva propunere, doar că președintele forului județean, Romeo Dunca, a precizat, și în ședință, și în conferința ulterioară, faptul că județul n-are banii necesari pentru a mai suporta o asemenea povară.
„Acești bani de unde am reușit să rupem ceva, pentru acoperirea acei părți din utilități și plății pentru achiziția de reactivi, că în total sunt vreo 600.000 de lei, ne-am bucurat foarte mult pentru că ei au venit la noi cred că acum o lună, o lună și ceva. Sunt exact banii pe care i-am plătit, parte din TVA-ul, unde am fost obligați de instanță, vizavi de construcția deponeului. Și i-am primit înapoi, 1,9 milioane de lei. Ne-am bucurat, am spus că 1 milion îl dăm repede la drumuri, 400.000 ajutăm un proiect să mai continue, un proiect european care s-a încheiat și am făcut o vizită la Caransebeș, și am văzut acolo un stabiliment cu foarte mulți copii, foarte bine îngrijiți de Biserica Ortodoxă. Și am zis că merită să continuăm, să mai putem aloca acolo 400.000 de lei până la sfârșitul anului. Și rămâne să dăm ceva și la spital. Din păcate, atunci când discutam, nu aveam banii. Oricum, din exercițiul de anul trecut, am ajutat spitalul cu foarte mulți bani, în limita posibilităților. Din păcate, din acești bani, banii pe care voiam să-i dăm la drumuri s-au dus pe restituirea banilor pe o autorizație de construire care a fost emisă prin 2017, 2018 către Enel, plus 300.000 de lei penalități. Deci un milion s-a dus și asta este tot ceea ce a mai rămas. Sigur că pe viitor, dacă avem de unde, facem și lucrul ăsta“.
Cu toate discuțiile în contradictoriu despre cine a spus și cine n-are bani, amendamentul lui Teodorescu a trecut, iar spitalul județean a primit pansamentul financiar.
În afara ședinței, șeful județului a subliniat că va fi de acord cu preluarea plății utilităților Spitalului Județean Reșița, cu condiția ca acestea să se înscrie în banii de care dispune județul. Cât despre situația managementului SJUR, Romeo Dunca a declarat că, din păcate, lucrurile „nu s-au schimbat în bine, atâta timp cât, din cunoștințele mele, datoriile tot cresc. Dar vom face o analiză“, a încheiat șeful județului.
JCS-Antoniu Mocanu