CARAŞ-SEVERIN – După ani de zile în care a trebuit, în cazul multor tragedii, să se apeleze la intervenţia scafandrilor din alte judeţe, ISU Semenic a rezolvat această problemă!
Aşadar, pe lângă plt maj. Marius-Petrică Stroca, scafandru activ categoria III/2, cu peste 176 de ore de scufundare reale, încadrat pe funcția de comandant echipaj (din 2019) și șef de scufundare (din martie 2021) la Detașamentul de Pompieri Reșița, judeţul mai are încă patru scafandri. Aceştia sunt instruiţi de Centrul de pregătire scafandri de la Constanţa, până în data de 23 iulie 2021. Iniţial, pentru pregătire au fost trimiţi şase subofiţeri de la ISU Semenic, însă doar patru au trecut probele, inclusiv testele medicale. Cei patru subofiţeri, Nicuşor Iacob, Bogdan Ciurea, Damaschin Cotîrlă şi Lucian Ilica, sunt de la Detaşamentul de Pompieri Reşiţa.
Trebuie menţionat faptul că la evaluare, pompierii cărăşeni au fost împreună cu un grup de subofiţeri din cadrul ISU Timiş. Însă, din sursele noastre, am aflat că de la ISU Timiş a promovat un singur pompier, iar de la ISU Semenic, din şase, aşa cum spuneam, au trecut probele cei patru.
După finalizarea cursului de la Constanţa, autospeciala de scafandri de la Detașamentul de Pompieri Reșița va fi încadrată cu efectivul complet de patru persoane. În total, judeţul o să aibă cinci scafandri şi nu vom mai avea grija de a apela la serviciile specializate ale scafandrilor din alte judeţe.
Cea mai recentă misiune pentru care s-a apelat la ajutorul judeţelor vecine a fost anul trecut, în 13 august 2020, când scafandrii Detașamentului de Pompieri Arad au fost trimiși în județul Caraș-Severin pentru a recupera cadavrul unui adolescent înecat în râul Timiș, în zona localității Zăgujeni. În 2017, pentru căutările unei maşini cu patru persoane ce a căzut în Dunăre, au fost chemaţi trei scafandri din Mehedinţi. Din fericire, începând cu această lună, ISU Semenic îşi poate trimite în misiuni proprii scafandri.
JCS-Nina Curiţa