CARAŞ-SEVERIN – În pofida gradului scăzut de ocupare a posturilor din sistem şi a numărului mare de dosare!
În urma analizei centralizate a indicatorilor activităţii desfăşurate de Tribunalul Caraș-Severin, instanţa s-a încadrat în gradul de performanţă „eficient“, potrivit Raportului instituţiei referitor la Trimestrul I 2023. Lucrurile au stat însă diferit la analiza separată a indicatorilor. „Rata de soluţionare“ a dosarelor (operativitatea) s-a încadrat la gradul „ineficient“, întrucât din 1.351 de dosare nou intrate au fost soluţionate doar 1.096. Tot la „ineficient“ s-a încadrat „Stocul de dosare, la finele perioadei de referinţă“, deoarece din totalul de 2.419 dosare aflate în stoc, 369 (15,3%) erau mai vechi de 18 luni.
În schimb, instanţa s-a încadrat la „foarte eficient“ la următorii doi indicatori analizaţi: „Ponderea dosarelor închise într-un an“ (de 92,2%, procentul reprezentând cele 1.011 dosare soluţionate în maxim un an de la înregistrare, dintr-un total de 1.096) şi „Durata medie de soluţionare“ (care în materiile non penal a fost de 6,8 luni, în timp ce în penal a fost de 1,8 luni). În fine, în ceea ce priveşte „Redactările peste termenul legal“, instanţa s-a încadrat în gradul „eficient“, întrucât din 940 de dosare soluţionate, 305 au fost redactate peste termen.
Evaluarea activităţii Tribunalelor se face având în vedere plajele de eficienţă stabilite prin Hotărârea nr. 1305/2014 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Din perspectiva indicatorilor stabiliţi de aceasta, Tribunalul Caraş-Severin şi cele patru judecătorii arondate (Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa şi Moldova Nouă) s-au încadrat la criteriul „eficient“ şi în 2020, 2021 şi 2022, potrivit bilanţurilor anuale asumate de judecătorul Petru Juca, preşedintele instanţei.
JCS-Walter Fleck