REŞIŢA – În afară de campaniile de sărbători, campania umanitară „Mâinile bucuriei“ derulată în 2020 de ATOR Banatul de Munte a avut rezultate peste aşteptări. Deşi au fost şi momente de cumpănă, când nimeni nu ştia dacă acest proiect de voluntariat va continua şi se va derula pe tot parcursul celui mai dificil an pe care l-a traversat omenirea, în ultima zi a lui 2020 s-a tras linie şi s-a făcut bilanţul!
Astfel, potrivit socotelilor finale, valoarea totală a campaniei a fost de 75.703 lei. Aceşti bani au însemnat 3.870 prânzuri calde oferite vârstnicilor singuri şi bolnavi, precum şi familiilor nevoiaşe, valoarea meniurilor fiind de 45.330 lei, dar şi pachete cu alimente, peste o tonă de produse alimentare fiind salvarea acestor oameni, pachetele totalizând 24.302 lei. „Mâinile bucuriei“ au mai însemnat şi medicamente, echipamente medicale şi facturi achitate, în valoare de 6.701 lei. Numărul beneficiarilor a fost de 200, în special vârstnici fără aparținător și/sau aflați în situații dificile, dar și familii cu mulți copii, ori persoane cu dizabilități, afectate de șomaj, criza sanitară și cea economică generată de pandemie. 70 de voluntari şi-au ajutat semenii, adică 140 de mâini care au adus bucurie acestor oameni timp de 150 de zile şi câteva mii de ore de voluntariat în sprijinul comunităţii. Practic, campania s-a derulat în perioada 16 martie – 30 decembrie 2020, la toate acestea adăugându-se şi peste 100 de cumpărături efectuate pentru 52 de persoane vârstnice în timpul stării de urgenţă.
„Campania a plecat de la o idee a tinerilor noștri, care nu au putut rămâne indiferenți la situația dificilă în care se aflau persoanele vârstnice la instituirea stării de urgență, aceea de efectua cumpărăturile pentru bătrânii care nu mai aveau posibilitatea să iasă din casă din pricina restricțiilor, dar și a panicii generale care cuprinsese întreaga lume, în special în lunile martie și aprilie. De la această inițiativă s-a ajuns, în foarte scurt timp, la organizarea unei adevărate campanii umanitare, concretizată atât în sprijin la cumpărături, achitarea de facturi sau ridicare de rețete, dar, mai ales, în oferirea unei mese calde zilnic și a unor pachete cu alimente de strictă necesitate pentru săptămâni la rând celor care riscau efectiv să moară de foame sau din lipsa medicamentelor în propriile locuințe“, a subliniat pr. Mihai Ciucur, coordonator al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.
Un aspect mai puţin cunoscut din timpul acestei campanii este faptul că toate porțiile de mâncare oferite în cadrul campaniei au fost binecuvântate în cadrul slujbelor de mulțumire sau de pomenire oficiate de către pr. Mihai Ciucur în biserica de la Moniom.
Voluntarii atorişti aduc un cuvânt de mulţumire tuturor partenerilor și colaboratorilor, care au avut un rol important în derularea campaniei din acest an: Sectorul Social al Episcopiei Caransebeșului, Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Reșița, Inspectoratul de Jandarmi Caraș-Severin, Pizzeria Florio, Liga Studenților din cadrul Centrului Universitar Babeș-Bolyai Reșița, Guerilla Motors Reșița, Autonom Reșița, Fundația Comunitară Banatul Montan, Restaurant La Ioana Reșița, Clubul Lions Onix Reșița și numeroși oameni de bine, de aproape sau mai de departe.
Tot cu bucurie, ATOR Banatul de Munte anunţă că această campanie va continua şi în 2021. Cei care am stat deoparte şi doar am privit sau consemnat aceste fapte demne de toată lauda am reţinut şi un alt aspect ce ţine de latura emoţională, zâmbetele sincere, deschise, pline de bucurie ale tinerilor pe de o parte, iar pe de alta lacrimile de bucurie din ochii celor trişti şi neputincioşi în faţa acestei încercări grele a lumii moderne.
JCS-Alexandra Gorghiu