Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Documentele de stare civilă sunt în curs de arhivare electronică. Procesul este de durată. Am reținut asta din discuția cu Laurențiu Roșu, șeful Arhivelor Naționale Caraș-Severin (ANCS)!

În prezent, instituția pe care o conduce derulează două proiecte de arhivare electronică a vechilor documente. Unul se referă la arhivarea actelor de stare civilă, celălalt la inventarul fondului de documente. În primul caz, documentele din 1920 încoace sunt digitalizate de către Evidența Persoanei, întrucât, conform legii, Arhivele Naționale le păstrează doar pe cele mai vechi de 100 de ani. „Proiectul este în desfășurare și de aceea documentele de stare civilă încă nu pot fi văzute. Nu pot estima când vor putea fi văzute cele de la Evidența Persoanei, însă cele de la noi vor putea fi văzute la finalizarea proiectului. Ele vor fi încărcate pe o platforma portal.arhivelenationale.ro care deja există!”, am aflat de la Laurențiu Roșu.

În privința proiectului de digitalizare a fondului de documente, am aflat că, pe platforma amintită, cei interesați pot vedea instituțiile, fostele întreprinderi, asociații, fundații sau chiar persoane fizice de la care o structură a Arhivelor Naționale păstrează documente în momentul de față. Digitalizarea documentelor este la început, procesul fiind la stadiul de aproximativ 40%. Însă se dorește ca acest procent să ajungă spre 100%. „Noi avem peste o mie de fonduri și colecții arhivistice în care putem avea un singur dosar cu o singură filă sau putem aveam zeci de mii dosare de la o singură instituție. Discutăm deci despre milioane de dosare. Să luăm exemplul unei localități, Mehadia de pildă. Avem documente de la primărie, școală, oficiu parohial etc. În jur de 35% din totalul inventarului sunt deja accesibile.”, a precizat Laurențiu Roșu.

În privința documentelor de stare civilă de dinainte de 1918, ANCS dispune, de asemenea, de peste o mie de fonduri de documente, dorindu-se ca acestea să fie accesibile în format digital. Am reținut din declarația șefului ANCS că, în prezent, procesul este abia la început și că… va mai dura până când iubirea de altădată va face casă bună cu tehnologia.

JCS-Ionel Ivașcu