Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – DSP Caraș-Severin a primit cantitatea de comprimate de iodură de potasiu ATB 65 mg., repartizată de Ministerul Sănătății prin intermediul Antibiotice SA Iași. Comprimatele sunt calculate a fi suficiente pentru toată populația eligibilă a județului!

Acestea vor rămâne în depozitul farmaceutic al DSP, iar ulterior, potrivit instrucțiunilor Ministerului Sănătății, vor fi repartizate medicilor de familie sau, unde este cazul, către primării (acolo unde nu este medic de familie). „Dar, aceste comprimate se administrează doar în cazul unui incident sau accident nuclear. Ele nu se vor lua preventiv sau profilactic, pe post de automedicație“, susţin cei de la DSP Caraş-Severin.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, estimează că necesarul pe care îl are România este de 30 de milioane de comprimate. „Vom face o evaluare a persoanelor din grupe de vârste. O avem la nivel naţional şi judeţean, dar acuma mergem puţin mai în profunzime şi aşteptăm cifrele referitoare la numărul de persoane de pe lista fiecărui medic de familie, pentru că intenţionăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie în distribuirea acestor comprimate la pacienţii de pe propriile liste”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Comprimatele de iodură de potasiu protejează glanda tiroidă contra unei contaminări radioactive.

JCS-N.C.