CARAȘ-SEVERIN – Județul nostru se află pe locul trei în clasamentul ANCOM privind lipsa accesului la servicii de Internet de bandă largă!
Avantajul de a trăi într-un județ în care predomină pădurea, dealul și muntele (în mare măsură aflate în rezervații și arii protejate) se dovedește un impediment atunci când vine vorba de execuția multor lucrări tehnico-edilitare sau de amenajare a teritoriului. Strict vorbind despre Internet, locuitorii a 99 de localități din totalul celor 308 din județ nu au acces sau doar acces parțial la servicii în bandă largă, potrivit rezultatelor studiului realizat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). „Din analiza datelor prelucrate, se observă că localitățile neacoperite cu servicii având viteze de download de 100 Mbps și superioare sunt concentrate în general în zone geografice cu acces fizic mai dificil, zone montane de pe cuprinsul arcului carpatic, zone din Delta Dunării sau în localități rurale izolate din zone de deal și de câmpie.“, explică Autoritatea.
Din raportările celor 474 de furnizori reiese că populația a 1.635 de localități din 39 de județe se află într-o asemenea situație. Cele mai multe localități neacoperite se află în Alba (306), Hunedoara (177) și Caraș-Severin (99). Altele, despre care putem bănui în consecință că se află în zone pitorești dar greu accesibile mai putem găsi și în Cluj (90), Bacău (87), Vrancea (71), Mureș (68), Buzău (58), Vaslui (52), Timiș (48), Mehedinți (38) și Arad (38).
Gradul de acoperire a localităților din România cu rețele de fibră optică instalate până la nivelul numerelor administrative (tehnologii FTTH/B) este de peste 93%. Următoarele tehnologii care permit furnizarea de Internet în bandă largă sunt, în funcție de gradul de acoperire, tehnologiile de comunicații de tip DSL cu o acoperire de peste 33%, tehnologiile de comunicații fără fir la punct fix, precum FWA, cu o acoperire de peste 29% și tehnologiile de comunicații de tip DOCSIS 3 cu o acoperire de peste 22%. Colectarea informațiilor, necesare realizării acestui prim studiu privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a rețelelor publice fixe de comunicații electronice capabile să furnizeze servicii de comunicații electronice în bandă largă, a fost desfășurată de ANCOM în intervalul mai-august 2023.
JCS-Walter Fleck