Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Ne referim la fostul internat de pe strada Popeea din Caransebeș, astăzi mai mult o ruină și un focar de infecție, prins într-un proiect de reabilitare energetică pe PNRR. Aleșii locali au avut zilele trecute pe masă prelungirea duratei de implementare și execuție, de la 12 luni la 36 de luni, a proiectului respectiv!

Și, bineînțeles, că au vrut să afle motivele care stau la baza acestei prelungiri. Iar cel care le-a oferit răspunsul a fost directorul Direcției de Strategii, Liviu Jigoria-Oprea: „Contractul de finanțare a fost semnat doar pe un an, pe toate celelalte a fost semnat pe doi. A expirat contractul de finanțare și prelungim, pentru că abia acum facem licitația pentru lucrări și prelungim contractul de finanțare. La toate va fi prelungit, pentru că e clar că e greu să te încadrezi!“

A intervenit și viceprimarul Pasere, care, pe baza experienței sale în construcții, a declarat că nu știe „cum ar fi putut să facă cineva lucrarea în 12 luni, e foarte greu să faci un bloc în 12 luni“, iar primarul Felix Borcean le-a spus consilierilor că sunt și alte proiecte în această situație, de perioadă foarte scurtă de realizare a lucrărilor. „Și la bazin, și la creșă, tot așa aveau, pe un an. Iar reabilitarea energetică nu înseamnă doar polistiren, înseamnă acoperiș, instalații electrice.“, a precizat edilul!

Și totuși, vorba acestuia, „clădirea Primăriei sau cea a Colegiului Traian Doda au fost ridicate în urmă cu mai bine 100 de ani, când tehnologiile nu erau atât de avansate, într-o perioadă foarte scurtă, de un an.“ Ceva de domeniul științifico-fantastic pentru mulți din constructorii de azi, care iau zeci de contracte, dar n-au forța de muncă sau utilajele necesare pentru a le duce la bun sfârșit.

Reamintim că pentru reabilitarea energetică a internatului de pe strada Nicolae Popeea, Primăria Caransebeș a prins o finanțare PNRR de peste 7,8 milioane de lei.

JCS-R.M.