REŞIŢA – Peste 700 de cărăşeni fac agricultură ecologică, fiind sprijiniţi şi financiar de Ministerul Agriculturii.
Conform Ordinului MADR 219/2007, anual, până la 31 august, operatorii care desfășoară activităţi în sectorul ecologic au obligaţia să se înregistreze la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin compartimentele de specialitate ale Direcţiei Judeţene Agricole. Potrivit datelor prezentate de conducerea Direcţiei Agricole Caraș-Severin în ședinţa Colegiului Prefectural de săptămâna trecută, până la 31 iulie, se înregistraseră nu mai puţin de 716 cărășeni, majoritatea din localităţile Armeniș, Băuţar, Cornea, Cornereva, Domașnea, Iablaniţa, Luncaviţa, Mehadia, Slatina Timiș, Teregova și Zăvoi.
În aceste zone, potrivit Marianei Brujan, șef serviciu în cadrul Direcţiei Judeţene Agricole, „se practică în mod real agricultura ecologică, fermierii nefolosind nici un fel de substanţe chimice sau pesticide”. În vederea creșterii numărului fermierilor eco, Ministerul Agriculturii sprijină acest sector prin acordarea de subvenţii. Cererile de solicitare a ajutorului specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică pentru anul 2013 se depun între 1 septembrie și 15 octombrie.
Banii se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală și animalieră care sunt înregistrate în perioada de conversie (de trecere de la agricultura convenţională la cea ecologică). Pentru a beneficia de acest ajutor financiar, fermierii trebuie să fie înregistraţi în fi ecare an în sistemul de agricultură ecologică, la Ministerul Agriculturii, să deţină un contract încheiat cu un organism de inspecţie și să se menţină în sistemul de agricultură ecologică pe o perioada de cinci ani.
Roxana Bălan Nafiru