CARAȘ-SEVERIN – Deputatul social-democrat Marius Isac a inițiat un proiect de lege care să ne protejeze mai bine de atacuri, dar în spiritul respectului față de natură!
„Am inițiat și depus împreună cu colega mea deputat Corina Ene, un proiect de lege pentru protecția cetățenilor și a faunei sălbatice! Luni, 14 iulie, am înaintat, în Parlament, propunerea legislativă pentru completarea OUG nr. 81/2021, care reglementează intervențiile în cazurile de atac ale urșilor bruni. (…) Cazul recent al motociclistului italian ucis de un urs pe Transfăgărășan și cel al șefului Salvamont Predeal, care a fost atacat în stațiunea Predeal și aproape ucis, au zguduit o țară întreagă. Este un semnal de alarmă că nu mai putem ignora pericolul și că trebuie să acționăm ferm și responsabil.“, a subliniat deputatul Marius Isac.
România găzduiește cea mai mare populație de urs brun din Europa, deținând mai bine de 40% din totalul continental. Din păcate, lipsa unei politici coerente de prevenție și sancționare a interacțiunilor riscante cu ursul brun a dus la tragedii, după cum mărturisește social-democratul.
Ce propune proiectul legislativ? Marius Isac a detaliat: „Interzicerea apropierii voluntare la mai puțin de 50 de metri față de un urs brun. Interzicerea hrănirii, ademenirii sau promovării online a acestor comportamente periculoase. Crearea unui Registru Național al Interacțiunilor cu Fauna Sălbatică. Campanii anuale de educație: «Ursul nu e jucărie – păstrează distanța, respectă natura».“
Documentul prevede amenzi între 10.000 și 60.000 lei și interdicția de acces în habitatul natural în caz de recidivă! „Ne-am inspirat din bune practici europene aplicate în Franța, Italia și Slovenia, adaptate la contextul românesc. Siguranța oamenilor și protejarea echilibrului natural nu se exclud! Dimpotrivă, merg mână în mână. Viața umană și echilibrul natural trebuie protejate prin lege. Iar această lege este un pas concret în această direcție.“, a încheiat deputatul cărășean.
JCS-T.K.
1 Comentariu
În principiu proiectul adus în discuție are elemente de bun simț și sancțiuni în caz de nespectare a legii dar totuși cine are răspunderea de a hrăni aceste vietăți ai pădurii? Nu în mod intimplator aceștia recurg la ieșirea din pădure în drum pentru hrana.Ar trebui tot voi care ați distrus pădurile și le-ați distrus habitatul să vă îngrijiți de hrănirea lor să evitați astfel de accidente.