Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Plăţile au fost virate de către Casa de Asigurări de Sănătate abia joi, întârzierile fiind cauzate de modificările legislative ce impun verificări la sânge a cheltuielilor spitalelor!

După ce a prezentat situaţia contractelor cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale în anul 2020, subiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei Colegiului Prefectural, desfăşurată joi, 18 iunie, asupra căruia vom reveni, preşedintele director general al CAS CS, ec. Mirela Zeman, a fost solicitată de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionuţ Popovici, să explice dacă întârzierile au avut legătură cu CAS: „Drepturile salariale le primesc urmare a contractelor încheiate cu CAS, a precizat ea, însă legislaţia a suferit modificări multiple. În 2 iunie, conform HG 438, s-a schimbat modalitatea de plată a spitalelor, prin verificarea efectivă a cheltuielilor realizate de către aceste unităţi sanitare, ceea ce a însemnat un volum mare de muncă şi din partea spitalelor şi din partea CAS, fiind nevoiţi să verificăm fiecare achiziţie realizată la nivelul spitalelor. Altfel, realizările pe care ei le aveau şi pe care le-au raportat la CAS, nu acopereau nici măcar utilităţile unui spital pe luna mai. Toate modificările aduse au făcut ca la nivelul spitalelor, abia joi, 18 iunie, CAS să poată vira sumele necesare pentru plata cheltuielilor de natură salarială şi a bunurilor serviciilor, cu menţiunea că la nivelul Spitalului Judeţean am avut o problemă suplimentară de rezolvat, respectiv o executare silită, pe care dânşii nu au onorat-o. Am intervenit şi noi pe lângă furnizorul care executa silit, încercând să-l convingem să nu execute întreaga sumă din prima, să reeşaloneze din nou şi din nou datoriile, pentru că în situaţia în care eram puşi, nevoiţi să executăm întreaga sumă, Spitalul Judeţean nu şi-ar fi luat salariile luna aceasta. Plăţile au fost făcute joi, la toate spitalele. Spitalul din Oţelu Roşu a avut în cont bani, astfel că miercuri au plătit salariile, restul spitalelor joi“.

Şefa CAS a argumentat că au fost costuri foarte mari, pentru că s-au făcut aprovizionări şi cu medicamente, şi cu materiale sanitare, şi cu reactivi, şi cu dezinfectanţi, iar
internările au avut de suferit, nu neapărat din vina medicilor, ci mai ales din cauză că populaţia a fost reticentă să mai meargă la spital în această perioadă, indiferent de afecţiunile medicale.

„Acest mod de calcul a deconturilor pe care le facem către unităţile sanitare cu paturi se va face până la data de 30 septembrie, a mai specificat Zeman. Sperăm ca luna viitoare să fim deja obişnuiţi, să nu mai întâmpinăm probleme şi să putem vira la timp sumele, astfel încât angajaţii spitalelor să nu aibă de suferit. Important este ca şi spitalele să ne ajute în a ne prezenta documentele necesare decontării atunci când noi le solicităm şi nu să aşteptăm zile întregi să putem da nişte bani. Şi noi trebuie să verificăm pe ce dăm banii, că nu putem să-i dăm pe vorbe“.

Deşi spitalele sunt, în această perioadă, în administrarea Ministerului Sănătăţii, Popovici a dat asigurări că va supraveghea atent situaţia, pentru a nu mai exista discrepanţe în comunicare.

Tot în cadrul aceleiaşi şedinţe, prefectul judeţului, Cristian Gâfu, a expus situaţia cu care se confruntă cetăţenii în ceea ce priveşte nu doar absenţa unor specialităţi clinice în mai multe localităţi, ci şi lipsa informării acestora pentru orientarea lor în vederea rezolvării problemelor de sănătate cu care se confruntă: „Sunt specialităţi clinice deficitare în mai multe localităţi, cam în toate (n.r. specialităţile). Măcar să avem în aceste localităţi o informare, unde se pot face aceste specialităţi. Am înţeles că nu e rentabil să se deschidă acolo, dar să fie cetăţenii informaţi, unde se pot duce ei pentru aceste boli“. De asemenea, Gâfu a mulţumit CAS pentru sprijinul acordat în relaţiile cu medicii de familie în ceea ce priveşte organizarea perioadei de pregătire şi a examenelor care se desfăşoară şi în acest moment la nivelul Inspectoratului Şcolar, cu atât mai mult cu cât instituţia nu are atribuţii directe în acest sens.

JCS-Alexandra Gorghiu