REŞIŢA – Aproximativ 70 de sindicalişti din Caraş-Severin, afiliaţi Federaţiei SANITAS din România, au pichetat marţi Prefectura timp de o oră. Protestul a fost organizat la nivel naţional, între orele 12.00 – 13.00, din cauza refuzului Guvernului de a respecta legea şi de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială!
Sindicaliştii din Sănătate consideră că acest refuz reprezintă o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre aceştia îl depune zi de zi la locul de muncă, de mai bine de 11 luni. La Reşiţa au venit delegaţi din toate cele cinci spitale cărăşene, aşa cum a precizat George Tiutiu, liderul SANITAS Caraş-Severin: „Ne-am adunat aproximativ 70 de oameni din cele cinci spitale din judeţ, Reşiţa, Oţelu Roşu, Caransebeş, Moldova Nouă şi Oraviţa. În principal, nemulţumirile noastre sunt legate de nerespectarea Legii 153/2017, prin care trebuia să se acorde de la 1 ianuarie 2021 o mărire de salariu de 1,4 la sută, faţă de salariul din 2022, lucru care nu s-a mai întâmplat fiindcă Guvernul a dat în 30 decembrie 2020 Ordonanţa care stopează această mărire de salariu“.
Ordonanţa de Urgenţă 226, dată de Guvern în 30 decembrie 2020 şi publicată în Monitorul Oficial în 31 decembrie 2020, care prevede îngheţarea salariilor bugetarilor în 2021, a dat peste cap aşteptările personalului angajat din Sănătate, respectiv farmacişti, biologi, fiziokinetoterapeuţi, psihologi, infirmieri, brancardieri, îngrijitoare, liftieri, asistenţi sociali, personal TESA etc, prin care trebuiau să primească o mărire de salariu începând cu ianuarie 2021. În afară de această primă nemulţumire, sindicaliştii mai au două revendicări: „A doua revendicare, a subliniat George Tiutiu, liderul SANITAS Caraş-Severin, este calcularea sporurilor pentru condiţii de muncă, pentru sâmbete şi duminici, la salariul actual şi nu la cel din 2018. Noi acum primim, de pildă, sporul de tură pentru sâmbete şi duminici la nivelul salariului din ianuarie 2018. A treia revendicare este Asistenţa socială care, prin două legi, li s-a promis un stimul de risc pe perioada de alertă şi nu au primit nimic. Este şi Asistenţa socială prezentă la protest, e colegul nostru de la Centrul de Bătrâni din Reşiţa. Sunt prezenţi membri SANITAS Filiala Caraş-Severin, cadre medicale, suntem asistenţi, infirmieri, brancardieri de la UPU, de la Staţionarul III, de la Infecţioase, colegul de la Caransebeş care este spital COVID. Mai pe înţelesul tuturor, conform Legii 153/2017, salariul din 2022 va ajunge etapizat, în fiecare an câte o pătrime. Până acum, în ultimii doi ani s-a acordat acea pătrime, acum nu se mai acordă, fiindcă Guvernul a îngheţat salariile prin OUG 226. Deci, noi ne dorim să se revină cu o altă ordonanţă sau mai există posibilitatea ca prin votarea legii Bugetului de Stat să se modifice OUG 226/30 decembrie 2020“.
Cât priveşte stimulentele, Tiutiu a spus că s-au dat şi la SJUR, dar o singură dată, în august: „E vorba de Legea meritelor cadrelor medicale, care promitea 30 la sută pe perioada stării de urgenţă, dar e vorba de 30 la sută maxim pe orele lucrate, de pildă cei de la UPU au primit 100 lei. Parlamentul a dat acea lege dar n-a venit şi cu soluţia de finanţare şi, atunci, au pus totul în cârca spitalelor, care n-au putut plăti. Ceea ce cerem noi acum, pătrimea asta este bugetată, deci banii ăştia trebuie să vină şi nu înţelegem de ce nu vin“.
Delegaţia din Caransebeş a venit cu 13 membri, în frunte cu liderul Andrei Seracin: „Eu chiar lucrez în compartimentul de Urgenţe şi noi protestăm pentru blocarea salariilor colegilor noştri care trebuiau să primească 25 la sută începând cu 1 ianuarie 2021 şi n-au primit. Legea 153 s-a aplicat în 2019, în 2020 şi acum s-a blocat în ianuarie 2021. Pe perioada stării de urgenţă, aprilie-mai, la Caransebeş s-au acordat stimulentele promise pentru COVID, dar la foarte puţine persoane, dar nu erau atât de multe cazuri ca în valul doi. Începând din iulie, de când a venit valul doi şi de când sunt peste 100 de persoane cu COVID internate la SMUC, nu s-au acordat aceste stimulente. De asemenea, se auzea de un spor de 30-40 la sută, acesta s-a dat într-o singură lună şi ar fi trebuit să se dea în vreo patru-cinci luni. La spitalul din Caransebeş se lucrează în condiţii destul de grele comparativ cu perioada de dinainte de pandemie. Cine ajunge să vadă cum e spitalul din Caransebeş acum, eu consider că e ca un spital pe timp de război, secţiile sunt împărţite în două, sunt trase prelate, iar secţiile se tot mută, în funcţie de cum se măreşte numărul de pacienţi cu COVID. Nu mai ajung paturile şi pacienţii non-COVID sunt tot mai puţini, astfel că, până la urmă, probabil, tot spitalul va ajunge COVID“.
De la Moldova Nouă, liderul sindicaliştilor, Carmen Tîncabă, a precizat: „Din punct de vedere local, la noi este bine la spital, dar şi aici, problemele sunt cele din toată ţara. E vorba de acea mărire de salariu care trebuia să se acorde şi nu s-a acordat şi sporurile care se calculează la nivelul anului 2018“. De la Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă au venit doi membri SANITAS.
La nivelul judeţului Caraş-Severin, acţiunea de pichetare a Prefecturii a fost, în prealabil, autorizată pentru 100 de persoane. Preşedintele SANITAS Caraş-Severin, George Tiutiu, a mai spus că pichetarea prefecturilor este doar primul pas al protestului, pasul următor fiind pichetarea ministerelor în Bucureşti, respectiv pichetarea Ministerului Muncii, al Finanţelor şi al Sănătăţii. Pichetarea Parlamentului şi a Guvernului va fi în perioada în care vor avea loc dezbaterile pentru Legea bugetului de stat. În funcţie de rezultatul acţiunilor de protest, Federaţia SANITAS va continua să organizeze forme de protest legale în această perioadă, pentru susţinerea şi soluţionarea revendicărilor.
JCS-Alexandra Gorghiu