Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Potrivit cifrelor, în primele 6 luni ale lui 2024, Caraș-Severinul a tins spre sfințenie. Avem totuși vechi metehne cu țigaretele, dar și unele noi, cu țepele pe internet!

La nivel de județ, fenomenul infracțional este în scădere pe mai toate palierele. Caraș-Severinul s-a bucurat de un prim semestru, anul acesta, mult mai liniștit decât în trecut, înregistrându-se scăderi inclusiv la nivel de victime ale accidentelor rutiere sau la cazurile de violență în familie. În acest din urmă caz, nu este vorba de vreo lipsă de reacție a autorităților, ci chiar de o scădere reală, vizibilă inclusiv în numărul apelurilor la 112. De altfel, în județ, n-avem decât 2 agresori purtători de brățară electronică – la Caransebeș și la Oțelu Roșu –, dar sistemul promite să se extindă la toate categoriile de agresori, inclusiv pentru arestații la domiciliu.

Infracționalitatea gravă se apropie de nivelul mării, dar mai există cazuri de înșelăciuni, unde fenomenul tinde să înflorească la nivel național. Tot mai mulți cetățeni devin creduli, mai ales la reclamele de pe internet, golindu-și buzunarele în false investiții, în acțiuni sau criptomonede, care se dovedesc a fi de fapt înșelăciuni pe economiile de-o viață. Unele dintre ele greu de urmărit, greu de reparat. Cifrele la toate capitolele au fost furnizate de conducerea Poliției județului, în cadrul unei conferințe de presă, la care au luat parte comisarul-șef Ciprian Lăzărescu, șeful IPJ Caraș-Severin, subcomisarul Stelian Cornea, șeful Serviciului Poliției Rutiere, și comisarul-șef Adrian Jurjica, șeful Serviciului Cabinet.

„Nu vreau să spun că noi avem un județ mai liniștit decât altele, dar astea sunt cifrele, a declarat Ciprian Lăzărescu. Pot să vă spun că nu avem infracțiuni de mare violență, de omor, de viol, față de alți ani în care am avut 3-4 infracțiuni de omor, anul acesta situația stă bine din acest punct de vedere. Mai sunt spețe cu prejudicii mari, spre exemplu avem furturi cu prejudicii de peste 100-200 de milioane. Colegii mei desfășoară activități. Nu am prezentat dosare pe care le avem în lucru, pot aminti perchezițiile pe care le-am avut pe economic, cu confiscarea unui număr mare de țigarete. Un dosar instrumentat sub coordonarea unui procuror DIICOT, cu rezultate notabile la nivel național. Foarte multe activități de acest gen am avut. Îmbucurător este că nu ne confruntăm cu infracțiuni cu impact mediatic gen bancomate, cum au avut alte județe. Avem anumite genuri de infracțiuni, ele sunt în lucru, dar nu cu impact major, care să ne pună în dificultate. Față de alte perioade, când am avut spețe destul de grele, în primele 6 luni nu am avut.“

JCS-A.M.