Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta va fi posibil datorită concursului din acest an „Susţine un ONG“ organizat de Fundaţia Orange, între cele şapte proiecte câştigătoare numărându-se şi proiectul „Salvăm Morile de Apă“!

Prin programul „Susţine un ONG“, Fundaţia Orange încurajează angajaţii să se implice activ în comunitate, proiectul „Salvăm Morile de Apă“ fiind susţinut de tânărul timişorean Andrei Amarghioalei. Acesta va coordona reabilitarea celor zece mori de apă împreună cu Radu Trifan, iniţiatorul proiectului, prin Asociaţia Acasă în Banat. Morile de apă din judeţul nostru sunt monumente ce aduc unicitate României și pot genera valoare pentru comunitățile locale prin turism. Cele şapte proiecte câștigătoare vor fi implementate în decursul anului 2020, iar angajații Orange vor avea rolul de coordonatori, asigurând legătura permanentă dintre fundație şi instituția parteneră, precizează organizatorii programului.

Obiectivul principal al proiectului „Salvăm Morile de Apă“, aşa cum a fost prezentat de iniţiatori, este acela de a susține zone rurale aflate în dificultate, dar cu un potențial turistic cultural și natural ridicat. Recondiționarea morilor de apă va ajuta și la păstrarea obiceiului străvechi al măcinatului, proces ecologic și ieftin de a măcina o făină de bună calitate, ce stă la baza economiei gospodărești. Proiectul va avea impact pozitiv asupra întregii comunități locale, de peste 1500 de persoane, prin popularizarea localităților ca destinații turistice și promovarea unui model alternativ, sustenabil, de dezvoltare locală. „Motivul pentru care am ales să susțin și să particip cu acest proiect vine în urma experienței minunate, trăite în vara anului trecut unde am participat activ în proiectul «Color the Vilage», specifică Andrei Amarghioalei. Proiectul acesta nou va aduce un beneficiu nu doar pentru proprietarii morilor reabilitate, ci și pentru întreaga comunitate de acolo. Îndrum toți colegii să se implice cât de mult pot în a salva tot ceea ce înseamnă lucruri și obiceiuri lăsate de strămoșii noștri, deoarece ele au stat la baza formării culturii noastre ca țară“.

„Credem în puterea exemplului“

Reamintim că în decurs de numai doi ani, de când desfăşoară activităţi în domeniul social, Asociaţia Acasă în Banat a reuşit să renoveze 50 case pentru familii defavorizate. Prin proiectul „Color the Village“ a renovat în 2019, în doar patru zile, faţadele a 34 de case din comuna Eftimie Murgu, cunoscută pentru morile sale de apă. „Țara Morilor de Apă“ a însemnat un adevărat recensământ al morilor de apă de pe întreg teritoriul Banatului Montan, în cele 150 de sate vizitate fiind inventariate 245 de mori. Din retrospectiva celor doi ani de activitate am mai aflat că din morile inventariate, una a fost deja reparată, a fost realizat un ghid al morilor şi o expoziţie, peste 400 de voluntari fiind mobilizaţi în aceste acţiuni şi 100 de beneficiari s-au bucurat de rezultatele acţiunilor desfăşurate.

Despre colaborarea la proiectul câştigător, preşedintele asociaţiei, Radu Trifan, a subliniat: „Ne unim forțele pentru a realiza, împreună, mici «miracole» care ne fac mândri și ne dau energie să continuăm. Credem în puterea exemplului și ne simțim responsabili să acționăm, acum. Pentru că suntem «acasă» în comunitățile în care trăim, în regiunea și țara în care locuim“.

În cadrul proiectului de salvare a celor zece mori din satele cărăşene Gârnic, Șopotu Vechi și Pârvova vor fi alese două tipuri de clădiri și instalații, respectiv mori funcționale și folosite în mod curent de localnici, dar care necesită diferite reparații și îmbunătățiri şi mori funcționale, dar oprite din diferite motive. Pentru realizarea intervenţiilor vor fi consultaţi specialişti.

Menţionăm că între cele şapte proiecte câştigătoare în cadrul concursului „Susţine un ONG“, se mai numără şi proiectul „City Break în Munţii Cernei“, asupra căruia vom reveni.

JCS-Alexandra Gorghiu