CARAŞ-SEVERIN – În cadrul ediţiei din acest an a concursului „Susţine un ONG“ organizat de Fundaţia Orange, un alt proiect care s-a numărat între cele şapte câştigătoare, alături de cel de salvare a zece mori de apă, este „City Break în Munţii Cernei“!
Proiectul este coordonat de Asociaţia Montană Carpaţi, iar cea care îl susţine din partea Fundaţiei Orange, care a desemnat-o câştigătoare, este Mirela Scurina, din Bucureşti: „Am obținut în 2016 și 2017 granturi din partea Fundației Orange pe teme legate de educație și digitalizare, iar acum mi-am dorit să susțin alte cauze dragi mie, muntele și dezvoltarea sustenabilă, a precizat câştigătoarea. Consider că trebuie să ajutăm comunitățile din zone izolate, care încă păstrează obiceiuri străvechi într-o lume urbanizată și industrializată“.
Potrivit descrierii, iniţiativa își propune creșterea veniturilor comunităților locale în urma dezvoltării activităților de turism ecologic, în paralel cu promovarea și popularizarea ariei protejate „Parcul Național Domogled-Valea Cernei“. Argumentul care ne-a surprins şi pe noi este faptul că Parcul Naţional Domogled- Valea Cernei figurează, alături de Munţii Făgăraşului, pe lista recomandărilor turistice din 2020 propuse într-un articol din New York Times, care nominalizează aceste destinaţii pe locul 50, din 52, de pe întreg mapamondul. Asta a fost, desigur, înainte de izbucnirea pandemiei, dar chiar şi în condiţiile în care turismul e serios pus sub semnul întrebării, aprecierea de care se bucură zona poate fi încă un atu pentru pregătirea serioasă a terenului, în aşteptarea amatorilor de turism ecologic, în primul rând, pentru că despre asta este vorba. În Munții Cernei, se arată în materialul de promovare a proiectului, cu precădere pe teritoriul comunei Cornereva, în aria Parcului Național Domogled-Valea Cernei, există localități care din pricina izolării geografice au statut de cătun. Aici populația are spor negativ, trendul este unul de depopulare ca urmare a condițiilor economice defavorabile, iar economia locală este axată pe exploatarea resurselor pădurii. „Prin amenajarea traseelor turistice care ating aceste cătune și prin promovarea turismului ecologic, aşa cum se subliniază, proiectul vrea să înlesnească accesul unui număr tot mai mare de turiști în zonă, contribuind astfel la creșterea cererii de servicii și produse locale (cazare, obiecte din lemn, produse de țesătorie, alimente produse local). Simultan, vor fi promovate local informații despre Parcul Național, astfel încât dezvoltarea activităților economice să se facă pe direcții sustenabile din punct de vedere al ariei protejate. Beneficiari direcți vor fi cei aproximativ 3.500 de locuitori din proximitatea Munților Cernei (în special cei din localitățile izolate), iar indirecți, cel puțin 20.000 de turiști, amatori ai turismului de aventură, ecvestru, speoturism, religios, etnografic, agroturism (stâne tradiționale și produse locale agricole) care vor beneficia în fiecare an de căi de acces sigure și confortabile către această zonă pitorească a țării. O clasă aparte de turiști beneficiari ai proiectului sunt cei interesați să parcurgă așa-numitele magistrale europene de turism pedestru de lungă distanță. Un segment din magistrala E8 coincide cu traseul de creastă al Munților Cernei“.
Activităţi cuprinse în proiect şi obiective pe termen lung
Implementarea acestui proiect presupune o serie de activităţi: marcarea sau refacerea marcajelor, amenajarea unor facilităţi pe trasee, completarea infrastructurii de informare în traseele turistice; educaţie ecologică prin acțiuni de înlăturare a resturilor rămase în urma vizitatorilor pe traseele refăcute; promovare prin toate mijloacele de informare, tematica incluzând o plajă diversă de subiecte, de la patrimoniu natural până la reguli de vizitare; implicarea mass-media în acţiuni de promovare a activităţilor de conservare a peisajelor, habitatelor, florei şi faunei deosebite, prin articole, interviuri, documentare, filme despre Parcul Național; promovarea Regulamentului Parcului Național, precum și a regulilor specifice pentru protecția fiecărui obiectiv turistic, monument al naturii sau zonă peisageră deosebită.
Bucuros de implicarea asociaţiei şi susţinătorilor zonei, primarul comunei Cornereva, Nicolae Novăcescu, a declarat: „Ca locuitor al Văii Cernei, nu pot să mă bucur când văd că de ani buni, dezvoltarea turismului în Valea Cernei, o zonă cu un potențial uriaș, e o atmosferă de «silenzio stampa». Cred că toți factorii care pot contribui la dezvoltarea turismului în Valea Cernei au datoria să iasă din această stare de acalmie, să se așeze la masă și să caute soluții și modalități de a le pune în operă, astfel încât lucrurile să se urnească și aici, în ceea ce privește turismul“.
Prin implementarea proiectului „City Break în Munţii Cernei“ se au în vedere şi câteva obiective pe termen lung: creșterea nivelului de trai prin promovarea turistică a zonei; creșterea nivelul de acceptare a ariei protejate Parcul Național Domogled-Valea Cernei în rândul comunităților locale; creșterea nivelul de conștientizare privind depozitarea responsabilă a deșeurilor prin implicarea localnicilor în activitățile de igienizare şi creșterea nivelului de conștientizare asupra potențialului de dezvoltare, asigurat de geodiversitatea și biodiversitatea existente în parc.
Despre Asociaţia Montană Carpaţi precizăm că este un ONG care a pus în practică mai multe programe adresate cu precădere tinerilor şi copiilor, după Salvamont fiind şi organizaţia care a acoperit cel mai mare volum de lucrări în domeniul infrastructurii montane, cu 3500 km de trasee.
JCS-Alexandra Gorghiu