Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cifrele au fost înregistrate la nivel de județ, fiind vorba despre 410 cazuri de copii abuzați, neglijați și exploatați prin muncă!

Strategia de asistență socială a județului cuprinde măsuri de protecție, dar și deschiderea de noi centre, care să evite instituționalizarea și să-i integreze în familii sau servicii de tip familial. Aleșii județului au votat planul de acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul județului pentru 2023 – prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin –, urmând linia prevenirii instituționalizării și marginalizării.

Pe scurt, potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean, Marius Isac, care este și inițiatorul documentului, strategia vizează în principal înființarea unor noi centre, pe lângă centrele existente: „Pe lângă cele 51 de centre, apartamente și locațiile care sunt deja funcționale, propunem spre înființare încă 8 centre și anume: centrul de zi pentru persoane cu dizabilități la Caransebeș, centru de zi pentru persoane cu dizabilități la Oravița, trei case de tip familial și trei centre de zi!“.

Care sunt nevoile de asistență socială ale Caraș-Severinului? Din cifrele oferite de administrația județeană, anul trecut, legat de adopții, au fost atestate 15 familii și a fost deschisă procedura de adopție pentru 30 de copii. 15 minori au fost încredințați pentru adopție, iar pentru 21 a fost încuviințată adopția, estimându-se că anul acesta se va înregistra o creștere a numărului de adopții interne.

„Măsuri de protecție specială au fost luate pentru cele 410 sesizări confirmate de cazuri de copii abuzați, neglijați și exploatați prin muncă!“, precizează vicepreşedintele Marius Isac. Un copil a fost părăsit la spital, iar centrele de zi și de recuperare ale DGASPC sunt frecventate lunar, în medie, de 77 de minori. La listă se adaugă 5 copii care au comis fapte penale, dar care nu au răspundere penală, și 1.367 de copii încadrați într-un grad de handicap. 24 de copii sunt sub tutelă, 144 în plasament familial la rude, 47 în plasament la alte familii sau persoane, 420 au asistent maternal profesionist, 89 sunt în centre de tip rezidențial ale DGASPC, 26 la ONG-uri, 11 fiind plasați în regim de urgență. De Centrul Maternal au beneficiat 15 copii și 6 mame. „Pentru anul 2023, la nivelul DGASPC CS s-a estimat că numărul de copii aflați în servicii de tip rezidențial va scădea, concomitent cu creșterea numărului celor care se vor integra în familie sau în servicii de tip familial.“, se arată în strategie.

În cazul adulților, Centrul de Îngrijire și Asistență din Reșița a îngrijit 221 de beneficiari, iar în căminele pentru vârstnici – alți 119, la care se adaugă 46 de persoane fără adăpost, care au beneficiat de asistență la centrul specializat de la Caransebeș, în evidențe figurând și 13.490 de persoane cu adulte cu handicap neinstituționalizate.

JCS-A.M.