CARAȘ-SEVERIN – …atelierul familiei Pec din Sf. Elena a fost doar unul dintre obiectivele aflate pe agenda întâlnirii de lucru organizată zilele trecute, în cadrul proiectului DANUrB+, de Asociația Euroland Banat (EBA) din Reșița și Universitatea Politehnică din Timișoara, lider de parteneriat fiind Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta!
Reprezentanții instituțiilor partenere din Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria și România au vizitat obiective din Banatul Montan precum Clisura Dunării și producători din zonă, Semmeringul bănățean sau obiective importante din Reșița ca Școala Pittner, Școala de Beton sau Muzeul Locomotivelor cu Abur. Evenimentul a mai cuprins sesiuni de lucru la Timișoara și vizitarea unor obiective din zona de Clisură a județului Mehedinți.
A fost cea mai complexă activitate de identificare a resurselor locale, organizată de DANUrB+ în vestul țării. Scriem asta deoarece, după sesiuni de lucru desfășurate la Timișoara, partenerii s-au întâlnit cu profesorii și elevii Liceului „Clisura Dunării” din Moldova Nouă implicați în activități de identificare a valorilor locale comune regiunii transfrontaliere din arealul Dunării. A doua zi au avut loc vizite la producători locali din Svinița și Eibenthal, ale căror produse alimentare sunt obținute cu ingrediente locale, dar și produsele de artizanat le-au făcut cu ochiul oaspeților români și străini.
Partenerii au vizitat Muzeul Porțile de Fier I și Turnul de Apă Drobeta Turnu Severin. Ulterior, s-a revenit în Caraș-Severin, în vizită la meșterii lemnari de la Sfânta Elena. Participanții au descoperit și comunitatea pemilor, deschisă tot mai mult spre agroturism și fiind preferată îndeosebi de turiștii cehi. Vizita la școala locală și discuția cu învățătoarea-stagiară cehă a fost un alt moment inedit al vizitei.
Ultima zi a fost dedicată patrimoniului feroviar bănățean. S-a călătorit pe segmentul Oravița-Anina, s-a vizitat muzeul local din vechea primărie din Anina, expoziția din incinta gării Anina ce reunește lucrări ale studenților de la arhitectură, dar și Puțul 1 al vechii mine și Vila Ferdinand. Turul Banatului Montan s-a încheiat cu vizitarea obiectivelor importante ale Reșiței.
„Proiectul își propune să reactiveze moștenirea și resursele culturale ale comunităților din regiunile periferice și de frontieră ale fluviului pentru a crea noi posibilități de dezvoltare, contribuind astfel la ridicarea atractivității orașelor și regiunilor riverane. În acest sens, instituțiile partenere au derulat și derulează activități de identificare și de valorificare a resurselor locale, într-un efort de creare a unei rețele în care autorități publice sau alți actori interesați să coopereze în vederea atingerii acestui scop”, aflăm de la Andrei Szabo, președintele EBA.
JCS-Ionel Ivașcu