Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Când faci un bine, schimbi ceva în lume. Tu poate faci puțin, dar, pentru celălalt, poate însemna mult. De aceea oamenii cu suflet sunt bineveniți să se alăture CRCS pentru a duce la îndeplinire misiunea umanitară, fie că se înscriu on-line, pe site-ul Crucii Roșii Române sau pe cel al filialei județene, ori la sediul din Reșița, str. Traian Lalescu nr. 7!

„Voluntarii au ocazia să învețe gratuit, teoretic și practic, tehnici de acordare de prim ajutor. Ei primesc certificat de voluntar recunoscut internațional și, conform legii voluntariatului, această perioadă este considerată experiență profesională. Ea poate fi cu atât mai benefică celor care-și doresc să activeze în domeniul sănătății”, aflăm de la Alin Cica. Directorul Crucii Roșii Caraș-Severin mulțumește voluntarilor, prin implicarea cărora filiala pe care o conduce reușește să ajute spitale, școli, primării, instituții de ocrotire și nu numai, ONG-uri și familii nevoiașe din județ.

Binele și răsplata
Din 2014 încoace, CRCS a făcut multe lucruri bune cu sprijinul OST EuropaHilfe Triumph des Herzens, organizație umanitară din Elveția condusă de Stefan Müller. Organizația susține umanitar țările din Europa de Est, având peste 70 de colaboratori în aceste țări. Colaborarea cu CRCS a fost posibilă prin implicarea lui Nicu Prăjanu, angajat al organizației din Elveția. „Dl. Müller a răspuns solicitărilor noastre de fiecare dată când a fost nevoie să ne implicăm în situații de necesitate impuse de calamități naturale, incendii, pandemie, diferite nevoi ale oamenilor. Îi mulțumim și ne dorim să colaborăm la fel de fructuos și pe viitor”, spune Alin Cica.

Dar cum „nicio faptă bună nu scapă nepedepsită” după cum spune o vorbă, CRCS s-a trezit că trebuie să plătească taxe vamale pentru ajutoarele generoase venite de la organizația din Elveția, care suportă inclusiv costul transportului acestora. Asta deși în art. 17 din Legea Crucii Roșii nr. 139/1995 scrie că CRR este scutită de orice fel de taxe și impozite pe importuri și exporturi. Cum însă mii de lei trebuie plătiți pentru fiecare transport, CRCS își vede limitate eforturile de a susține comunitatea județului.

O realitate în fața căreia se autofinanțează din donații sau desfășurând cursuri de prim ajutor cu diverse firme sau persoane fizice, ori distribuind rechizite în școli etc. Mulți oameni nu știu că legea le dă posibilitatea de a direcționa unde vor ei 3,5% din impozitul pe anul precedent. Unii confundă acest aspect, crezând că statul le percepe un impozit suplimentar. De fapt, impozitul pe anul trecut a fost deja reținut de stat, oamenii putând direcționa unde vor ei o parte a sumei deja reținute. În prezent, CRCS, cu sprijinul organizației din Elveția, pune pe roți un magazin social cu îmbrăcăminte, încălțăminte, mobilier, obiecte de uz casnic etc. fondurile astfel obținute urmând a fi folosite pentru susținerea activității. Totul este 100% legal, reglementat de art. 15 din legea 139/1995.

Alături de oameni
Din 2019, printr-un proiect pe fonduri europene în care este lider, CRCS furnizează servicii gratuite de îngrijire la domiciliu, consiliere psihologică, consultații și îndrumare medicală pentru vârstnicii Reșiței. Partener în proiect este Direcția de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Reșița, care furnizează servicii de socializare, kinetoterapie, spălătorie haine, consiliere și asigurarea nutriției. Pe 16 februarie încetează finanțarea europeană, pentru următoarele șase luni primăria susținând financiar, prin DAS, sustenabilitatea furnizării tuturor serviciilor.

În 2021, cei 145 de ani de activitate ai CRR au fost marcați printr-o expoziție stradală itinerantă cu 40 de ipostaze din istoria CRR, selectate de istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov. Expoziția a mers în opt orașe din țară, ultimul dintre ele fiind Reșița, expoziția ajungând aici în perioada 15-31 decembrie. Prilej pentru ca voluntarii CRCS să împartă peste 1000 de cadouri copiilor care au vizitat expoziția. „Sunt recunoscător și foarte mândru de acești oameni”, spunea atunci Alin Cica, referindu-se la toți cei care s-au dăruit misiunii CRR în „primii” 145 de ani de istorie a binelui. Istorie care se scrie în fiecare zi prin munca oamenilor cu suflet. Doris Pod și Andra Toma (foto), voluntare la transformarea saloanelor de la Staționarul 3, sunt doi asemenea oameni care prin gestul lor, poate mic în marea de greutăți a lumii, au adus un strop de bine care, din sufletul acestor fete, a însemnat totul…

JCS-Ionel Ivașcu