CARAȘ-SEVERIN – Începute în 2015, lucrările de înregistrare sistematică acoperă în prezent doar 13% din teritoriul județului!
Numărul cărților funciare deschise pe parcursul ultimilor 9 ani în județ este de 127.711, acestea însumând o suprafață de 1.085.116,39 ha, adică de 12,72% din teritoriul județului, potrivit datelor prezentate Colegiului Prefectural, de conducerea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Despre lucrări de înregistrare sistematică finalizate la nivel de UAT putem vorbi doar în cazul comunelor Măureni, Berzovia, Vermeș, Răcășdia, Berliște, Marga și Mehadia, în timp ce în alte localități lucrările se află în diverse faze de execuție, respectiv de finalizare. Nu lipsesc, evident, contestațiile, circa 20.000 fiind înregistrate doar la nivelul a 7 localități. Întrebat de prefectul județului, Ioan Dragomir, când s-ar putea vorbi despre încheierea întregului proces, noul director al OCPI, Ciprian Mureșan, a declarat: „Având în vedere stadiul actual al lucrărilor, nu pot să înaintez niciun termen. Fiind aproape 13% finalizat și având în derulare alte aproape 13% din suprafață, ne îndreptăm spre un sfert din teritoriu. Mai e mult până la 100%!“
Dacă pentru a ajunge la o acoperire de 13% au fost necesari 9 ani (2015-2024), am putea presupune că pentru acoperirea părții din întreg rămase, de 87%, ar mai fi necesari 70 de ani! Un calcul aparent absurd, dar în acord cu datele prezentate și cu ritmul de până acum. În ceea ce privește problemele pe care le întâmpină programul de cadastrare, nu puține, directorul OCPI, Ciprian Mureșan, a detaliat: „La nivelul oficiului, problema cea mai mare o reprezintă personalul insuficient, raportat la volumul de lucrări aflat concomitent în derulare. La nivelul primăriilor, problema ar fi lipsa de implicare a reprezentanților UAT. În principiu, aceștia ar trebui să cunoască cel mai bine situația din teritoriul pe care îl administrează: și oamenii, și terenurile. Ei fac legătura între OCPI și firmele de cadastru care lucrează, ei emit documentele pe baza cărora se fac o parte din înscrierile în cărțile funciare. În ceea ce privește deținătorii de imobile, urmare a depopulării satelor, actualii locuitori nu cunosc foarte bine limitele proprietăților, așa cum erau ele delimitate înainte. Întrucât evidențele de carte funciară sunt foarte vechi, iar oamenii înscriși nu mai sunt de găsit, nu mai putem face legăturile între actualii deținători și foștii. Toate acestea nu duc la un rezultat perfect, dar noi ne străduim să aducem cât mai la zi situația fiecărui imobil atât din punct de vedere juridic cât și din punct de vedere tehnic.“
Legat de toate acestea, prefectul Ioan Dragomir a concluzionat, la finalul ședinței: „Merge destul de încet lucrarea și nu avem un termen sau un orizont de finalizare! Regimul austro-ungar, în secolul XIX, a făcut într-un an sau doi cadastrarea. Apoi, în secolul XX, încă o dată tot în doi ani, 1910-1911, și asta cu tehnica de atunci!“
Drept care e hotărât să trimită adrese atât Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, cât și primăriilor din județ, pentru a încerca astfel să dinamizeze lucrările.
JCS-Walter Fleck