Caraş-Severin, Romania

MĂURENI – Sunt cuvintele cu care primarul Brian Filimon descrie deopotrivă proiectele aflate în execuție și cele aprobate spre finanțare, pentru care sunt în lucru procedurile necesare semnării contractelor!

„Anul acesta, am depus multe proiecte pe fiecare sursă de finanțare, fonduri europene sau guvernamentale. Ne pregătim să încheiem anul cu vești foarte bune”, ne-a declarat primarul. Pentru cititorii noștri, Brian Filimon vorbește despre inițiative importante pentru comună și locuitorii ei.

Dispensarul, grădinița și sala de sport moderne figurează între obiectivele de viitor.
Până la inaugurarea dispensarului nu va mai dura mult deoarece lucrările sunt la stadiul de 90%. Unul dintre cele cinci cabinete va fi destinat medicului de familie în vreme ce, pentru celelalte patru, după finalizarea lucrărilor, primarul va demara discuții cu medici specialiști. Se gândește chiar că un laborator de analize ar putea funcționa în viitorul dispensar, posibil grație unui proiect în valoare de 800.000 de lei finanțat prin PNDL 2.

La aceeași valoare se ridică și proiectul pentru ridicarea noii grădinițe, pe locul celei vechi. Pentru acest proiect finanțat de CNI, există deja un constructor, documentele cu acesta au fost semnate, întocmirea documentației necesare pentru lucrări este pe final și, la primăvară, construcția poate demara.

Tot la CNI a fost depus un proiect pentru construirea unei săli de sport în vecinătatea terenului de sport. Aceasta a fost deja scoasă la licitație, prezentându-se șapte ofertanți. Fapt care îi dă primarului Brian Filimon motive de optimism că, în perioada următoare, va primi un răspuns pozitiv pentru proiectul în valoare de aproape un milion de euro.

Edilul ne-a vorbit și despre două proiecte depuse pe Programul „Anghel Saligny” și aprobate. Unul depășește valoarea de 15 milioane de lei și vizează cei 8 km de străzi secundare rămase neasfaltate în Măureni și Șoșdea. Celălalt se ridică la 1,7 milioane de lei și țintește mărirea capacității stației de apă de la Șoșdea, depășită de solicitări. În primul caz, este în derulare procedura prealabilă demarării lucrărilor în vreme ce, în al doilea caz, urmează să fie organizată licitația.

Un alt proiect aprobat este pe PNRR și vizează amenajarea de piste de biciclete și sporirea numărului de camere de supraveghere. Valoarea este de 275.000 de euro. Vor fi amenajați 3 km de piste, a căror lungime se vrea extinsă printr-un proiect viitor, și vor fi montate 35 de noi camere pe lângă cele 15 de care comuna dispune în prezent. Finanțarea a fost aprobată, în prezent se așteaptă semnarea contractelor.

JCS-Ionel Ivașcu