Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Exponatul lunii ianuarie la Muzeul Banatului Montan este o fotografie reprezentând Cinematograful „Astra“ din Reșița, în prima jumătate a secolului al XX-lea!

Unul dintre principalele locuri de divertisment din Reșița interbelică, Cinematograful „Astra“, a fost consemnat în documentele vremii încă din anul 1927. Acesta era situat pe strada Principesa Elisabeta nr. 20, fiind proprietatea Societății Culturale Astra, avându-l în calitate de concesionar pe Francisc Crăciun. Locația era prevăzută cu o grădină de vară, având o capacitate de 450 locuri și o sală cu 380 de locuri, diferențiate în funcție de preț. Aici au rulat producţii de succes, cum ar fi ecranizarea „Măști de ceară“ (Mystery of the Wax Museum), având-o în distribuție pe frumoasa actriță Fay Wray, protagonista din „King-Kong“, un film realizat la acea vreme în culori naturale folosindu-se metoda Technicolor sau „Demonul Rusiei, Rasputin“, „Stan şi Bran“, „Tarzan“ şi multe altele. Începând cu toamna anului 1934, Cinematograful Astra apare sub denumirea de „Apollo“. Pentru a ține pasul cu noile tehnologii în domeniu, Francisc Crăciun a realizat în 1943 investiții în valoare de 2.000.000 lei, iar în 1945 investițiile au ajuns la valoarea de 500.000 lei.

O fotografie a Cinematografului „Astra“, realizată în prima jumătate a secolului al XX-lea, este obiectul lunii ianuarie la Muzeul Banatului Montan. Potrivit specialiştilor muzeului, aceasta este realizată pe hârtie foto, sepia, în format 16×12 cm. „Locația era prevăzută cu o grădină de vară, având o capacitate de 450 locuri și o sală cu 380 de locuri, diferențiate în funcție de preț: 160 de locuri la prețul de 30 lei, 140 cu prețul de 20 lei și 80 cu prețul de 15 lei. Sala cinematografului avea o lungime 18 m, o lățime de 10 m și o înălțime 9 m. Clădirea a fost construită din lemn de calitate superioară, cu fețele laterale din pereți zidiți, îndeplinind întru totul specificațiile prevăzute în normele de funcționare, asigurându-se astfel protecția și siguranța audienței.“, a precizat Minodora Damian, de la Muzeul Banatului Montan.

JCS-Nicoleta Moraru

Adaugă comentariu