Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Ca în fiecare an, împărțeala banilor de la județ spre primării a generat dispute aprinse. De această dată, social-democrații au în mâini pâinea și cuțitul, nemulțumiții fiind liberalii!

Legat de episodul memorabil din ședința Consiliului Județean, în care amendamentul lui Crina era să-i lase pe primarii liberali cu doar 10 procente din bani, restul revenind primăriilor social-democrate, șeful PSD Caraș-Severin își amintește de un episod de tristă amintire, din epoca marinarului care a cârmuit destinele țării: „Nu este cea mai bună chestiune ca un proiect să fie retras după ce s-a votat ordinea de zi și vreau să reglementăm cât mai rapid acest lucru, merită o discuție despre modificarea Codului Administrativ. Asta aduce aminte de perioada când Băsescu era președinte și Anastase șefa Camerei Deputaților. Am văzut discuțiile legate de amendamentul pe care l-au făcut colegii mei și am văzut avalanșa de greață din partea PNL legată de această redistribuire pe care noi am dorit să o facem. O sumă infimă față de ce bani s-au pierdut din fonduri europene în acești trei ani. La nivelul județului s-au pierdut 387 de milioane de lei. Asta ar fi fost unul dintre subiectele pe care Romeo Dunca trebuia să le discute, dar l-a evitat. Vorbim despre echilibrarea bugetelor locale.“

Șeful social-democraților cărășeni n-a fost de acord nici cu ieșirea primarului Ioan Popa, care a declarat că niciun municipiu reședință de județ din țară n-a primit firimiturile pe care le-a primit Reșița, chiar sub nivelul Caransebeșului: „N-am înțeles reacția primarului Nelu Popa, care a înfierat cu mânie proletară amendamentul colegilor mei, pentru că dacă e să fim foarte corecți, la propunerea prefectului Dragomir s-a inițiat o hotărâre de guvern prin care Reșiței i s-au alocat 12 milioane de lei, doar Reșiței, singurul UAT din CS care a primit bani. Așa că, dacă vorbim de echilibrarea bugetelor locale, trebuie să ținem cont de toți banii care se alocă localităților din Caraș-Severin, e normal să existe o compensație și pentru celelalte localități. Anul trecut, Popa ceda cu de la sine putere, din punctul meu de vede o chestiune nelegală, din banii primiți de la CJ pe o formulă inventată de Dunca, 5 milioane de lei exclusiv primăriilor liberale. Nu mi se pare corect ca acum Popa să nu spună nimic despre acea împărțire, corect era ca în acest an să fi cedat 5 milioane către primăriile PSD. Ședințele continuă în același mod, cu jigniri, cu incapacitatea președintelui de a conduce o ședință și când nu mai reușește îl cheamă pe tăticul lui, Nelu Popa, să-l scoată din încurcătură. Retragerea de pe ordinea de zi nu face altceva decât să îngreuneze administrațiile locale să-și construiască bugetele locale, dacă nu știu suma care va fi repartizată prin votul consilierilor județeni. Nu a fost aprobat nici bugetul instituțiilor aflate în subordinea CJ, urmează o altă ședință în 8 sau 12, în funcție de cum vine Romeo Dunca la serviciu. Această întârziere și ducerea la limită a perioadei legale de aprobare a bugetului județean va afecta parcursul financiar al CJ pe întreg anul 2024. Ne-am fi dorit un dialog la redactarea bugetului, vom avea amendamente, ne uităm pe propunerea Consiliului Județean și cu siguranță o să adăugăm sau o să tăiem.“

Cât de corecți vor fi cu toții față de interesele cetățeanului, dincolo de coloratura politică, rămâne de văzut. După 8 sau 12 februarie…

JCS-T.K.