CARAŞ-SEVERIN – CEZ-ul, cumpărat recent de australieni, care deține lacurile de la Trei Ape, Văliug sau Secu, n-are nimic împotrivă. Sau, altfel spus, doar românii de la Hidroelectrica impun interdicţii în zona lacurilor. Celelalte companii care administrează lacuri n-au luat nicio măsură similară!
După ce Hidroelectrica a închis practic accesul la lacul din Poiana Mărului, în calitate de proprietar al obiectivului, au urmat negocierile tripartite, cu administraţia locală şi cea judeţeană. S-a reuşit atunci obţinerea de concesii în numele turismului, care se putea face cu bărci electrice sau fără vâsle, cu bicicleta, ori pe saltea, cu sac de dormit, sub cerul liber, scăldatul făcându-se pe propriul risc.
Ei, bine, între discuţii şi stabiliri şi realitatea din teren e o mare diferenţă. Pe internet au început să circule fotografii cu panoul cu interdicţii pus de Hidroelectrica în Poiana Mărului. Noi l-am găsit pe pagina „Muntele Mic online“, iar din el am putut afla că sunt interzise camparea, scăldatul, inclusiv bărcile cu vâsle, cu vele sau cu motor. „Înțeleg interzicerea campării și vehiculelor cu motor, notează cei de la Muntele Mic online. Dar cu vâslele ce aveți, domnilor? Să mergem la vecini să putem să ne bucurăm de un lac de munte, fie el și de acumulare? Urmează Văliug, Trei Ape, Secu? Toate aceste lacuri de acumulare sunt locuri în care turiștii evadează de arşiţa verii, pentru a a se răcori, unde se face baie de când există. Cum să interzici scăldatul într-un lac de munte?“.
Altcineva comenta despre faptul că aceste lacuri care fac parte din bogăţia strategică naţională n-ar fi trebuit niciodată privatizate. Iar cineva din Caransebeş, Petru Bugariu, remarca rezultatul negocierilor cu Hidroelectrica: „Am convenit (…) bărcile cu vâsle sau cu motor electric pot fi utilizate pe luciul de apă. Şi pe tablă scrie cu totul altceva. Eu nu mai înţeleg nimic“. Adevărul e că nici noi. Probabil, apele se vor limpezi cândva, într-un final.
JCS-A.M.